”Paimion paikallisagendan yhtenä tavoitteena on laatia kestävän kehityksen toimintaohjelma, jolla haetaan yhteyttä kunnan ja asukkaiden arkipäivään”

”Toimintaohjelmassa yhdeksi tavoitteeksi mainitaan Paimiojoen virkistysmahdollisuuksien hyödyntäminen ja jokien maisemanhoidon arvostuksen kasvu”

 Nämä ovat hyviä ja oikeita tavoitteita. Haluamme silti kysyä miksi ohjelmasta on unohdettu joen luonnollinen jatko, Paimionlahti. Luontoarvoiltaan, maisemallisesti ja esimerkiksi lajistollisesti, ne kuitenkin muodostavat hienon kokonaisuuden. Paimiolahti kuuluu osiltaan Naturaan, alueelle on haettu vapaaehtoisia rauhoituksia, lahti on myös luokiteltu IBA-alueeksi mm. tärkeänä muuttolintujen levähdysalueena.

”Ekologisesti kestävä kehitys tarkoittaa mm. luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä”

Monikohan paimiolainen edes tietää kuinka hienon aluekokonaisuuden joki ja lahti mm. katoavine rantaniittyineen muodostavat. Pienillä hoitotoimenpiteillä tuota monimuotoisuutta voitaisiin ylläpitää näilläkin alueilla.  Olisi kunniakasta ottaa myös Paimiolahden alue mukaan tähän toimintaohjelmaan.  Tutkia ja kartoittaa yhdessä maanomistajien kanssa alueen tarjoamia mahdollisuuksia. Ekologisesti olisi järkevää tukea esim. luontomatkailua tai muita ”pienen hiilijalanjäljen” harrastusmahdollisuuksia. Paimionlahden maanomistajista suuri osa hankkii elantonsa alueelta, täten on luonnollista että mahdollisten toimenpiteiden pitäisi tukea myös maanomistajien intressejä. Tällaisia mahdollisuuksia voisivat olla esim. maatilamatkailu, Bed & Breakfast palvelut, kalastusmatkailu, ratsastus tai vaikkapa kanoottien vuokraustoiminta tai muut vastaavat palvelut. Luonnollisesti osoitettavissa olevat korkeat luontoarvot nostavat lähialueilla myös tonttimaan hintaa. Tämän tyyppiseen toimintaan on mahdollista saada myös merkittävää ulkopuolista tukea. Suomesta löytyy esimerkkejä vastaavan tyyppisistä alueista, joissa on yksinkertaisilla toimenpiteillä kuten nuotiopaikoilla, laavuilla, kävely- tai vaellusreiteillä, pitkospuilla yms. saatu aikaan merkittävää vetovoimaa alueelle.

Meillä on Paimiossa jopa koko Suomenkin mittakaavassa hieno luontoalue joen ja merenlahden ympärillä. Tämän tarjoamia mahdollisuuksia tulisi miettiä. Siksi ehdotammekin Paimion Kestävän kehityksen toimintaohjelmaan lisättävän yhdeksi toimenpiteeksi Paimionlahden tarjoamien mahdollisuuksien kartoittamisen seuraavan päivityksen yhteydessä.

Yllä oleva teksti kuultiin tänään valtuuston kokouksessa.