Tänään astui voimaan Motellin kiinteistön vuokrasopimus pakolaisten vastaanottokeskuksen käyttöön. Asia on nostanut mielipiteiden laineita, paikoin jopa aaltoja. Niin kuin aina vastustajat ovat äänekkäimpiä. Suomessa erityisesti ulkomaalaisten tuloon lähialueille suhtaudutaan erityisellä varauksella ja usein vastahankaan. Historiallisessa valossa tämä on hyvinkin ymmärrettävää. Yleensä kun maahanmuuttajat ovat yrittäneet tulla tänne torrakko kourassa uhaten oikeasti itsenäisyyttämme ja olemassaoloamme. Lisätään tähän taustaan vielä perinteinen suomalainen luonne ja käyttäytymistavat, niin ei ole ihme että meissä jokaisessa elää sisällä pieni rasisti. Niin minussakin. Suomalainen mieluummin vetäytyy omiin oloihinsa ja eristäytyy, kuin halukkaasti tutustuu uusiin ihmisiin, eikä varsinkaan eri kulttuureista tuleviin. Kansainvälistyminen ja kulttuurien lähentyminen ovat historiallisesti tarkasteltuna varsin uutta. Vielä 1952 pidettyjen Helsingin olympilaisten alla suomalaisia valmistettiin kohtaamaan afrikkalaisia mm. tv dokumentin sanoin: "neekerit ovat iloluontoisia, rytmitajuisia ja vaarallisia". Eli reilussa viidessäkymmenessä vuodessakin ehtii tapahtua...

 Suomalaisten suhtautumista oikeuttaa myös tosiasiat, esimerkiksi prosentuaalisesti korkea rikollisuus maahanmuuttajien keskuudessa. Tiettyjen kulttuurien suuret erot esim. naisten asemasta ja oikeuksista aiheuttavat myös oikeutettua keskustelua. Jos päätös keskuksen tulosta Paimioon olisi jostakin syystä ollut allekirjoittaneen vallassa, olisin lähes varmuudella estänyt asian. Mutta eipä ollut, ei ollut myöskään kaupungin päätettävissä. Kokonaisuuden kannalta ehkä hyvä niin, koska kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea vastaanottamaan pakolaisia ja saattaisi olla suuri todennäköisyys sille, ettei halukkaita kuntia löytyisi vapaaehtoisesti ottamaan keskuksia alueelleen.

 Paimiossa ollaan nyt tilanteessa jossa keskus tulee, halusimme sitä tai emme. Poru ei asiassa enää muuta mitään, ainoastaan lisää negatiivista ajattelua. Itse olen vanhemmiten tullut suvaitsevammaksi. Tunnen useita ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, jotka ovat aivan huippu ihmisiä. Lisäksi olen pystynyt ymmärtämään etteivät Turun kahviloissa istuskelevat silkkipaitaherrat todellakaan ole koko kuva maahanmuuttajista. Edelleen olen silti sitä mieltä että humanitäärinen avustustyö tulisi ensisijaisesti tehdä itse ongelma-alueilla ja -maissa. Lisäksi valtakunnan politiikan tasolla tulisi pakolaispolitiikkamme ja resurssit mitoittaa sillä tavalla että suomalaisten vähäosaisten avuntarve ei kärsi. Niille jotka maahamme pysyvästi jäävät tulisi nopeasti pyrkiä opettamaan kieli ja riittävät perusteet ymmärtää kulttuuriamme. ”Maassa maan tavalla” on hyvä periaate vaikka jokaiselle yksilönä tuleekin taata oikeudet ja vapaudet esim. uskonnonharjoittamiseen. Lakejamme tai omaa kulttuuriamme ei ole syytä eikä tarvetta muuttaa maahanmuuttajien tuomien vaikutteiden mukaan. Minusta esimerkiksi kouluissa ei pidä jättää suvivirttä laulamatta maahanmuuttajien takia, tuskin islamilaisissa valtioissakaan koraanista luovuttaisiin jos luokassa sattuisi olemaan yksi kristitty oppilas.

 Kunnallispoliittisilla tasolla Paimiossa tulisi nyt pyrkiä avoimeen keskusteluun, jotta mahdollisesti esiin tuleviin ongelmiin tai haittoihin pystyttäisiin reagoimaan nopeasti ja toivottavasti jo ennalta ehkäisevästi. Vihan tai muiden ääritunteiden lietsonta ei hyödytä tällä hetkellä mitään, paitsi ehkä joidenkin ääriliikkeiden toimintaa. Tuskin Paimioon halutaan myöskään mitään ääriaktivistien toimintaa. Suosittelisin katseiden ja energian suuntaamista tulevaisuuteen. Yritetään kääntää keskus positiivisen puolelle, vaikkapa sillä työllistävällä vaikutuksellaan, tai tuomillaan yhteisöveroilla.

 Paimion katukuvaa, kuten monen ympäristökunnankin, ovat jo vuosia värittäneet varsinkin kesäisin kymmenet ja sadat ”maahanmuuttajat”. Tietääkseni nämä tiloilla lähinnä marjanpoimijoina toimivat ulkomaalaiset eivät ole juurikaan häiriöitä aiheuttaneet. Summasummaarum; mielestäni näitä ”tulevia haittavaikutuksia” väritetään tarkoituksellisesti. Vaikka suuren osan perusteluista ymmärrän ja osaan yhdynkin, en silti koe aiheelliseksi liian suuria otsikoita ”muukalaisia” tuomitsemaan. Se ei yksinkertaisesti sovi länsimaisen sivistysvaltion toimintatapaan, ei luterilaisen kulttuurin lähimmäiskäsitykseen eikä ymmärtäväisen yksilön ajattelutapaan. On myös muistettava ihmisten olevan yksilöitä, myös pakolaisten.

 Kaupungin, valtion, SPRn ja lähialueen ihmisten ja yrittäjien tulisi säännöllisesti pitää keskustelua yllä myös tulevaisuudessa. Yhteistyöllä tulisi turvata lähialueen viihtyvyys, yrittäjien toiminta, kaikkien osapuolten turvallisuus, keskuksen toiminta ja myös sen asukkaiden viihtyvyys sekä ennen kaikkea minimoida kaupunkilaisiin kohdistuvat vaikutukset. Pysyvästi Paimioon tuskin monia tulee jäämään, kukas tänne enää haluaisi kun on tuo vastaanottokeskuskin Nauru

-janne suominen-