Otsikon sanoin ryhmäpuheenjohtajamme kokosi joukkoja maanantaipalaveriin pohtimaan Kaupunginhallituksen asialistaa. Tosin ilman tuota kysymysmerkkiä. Sen lisäsin ihan itse. Ihan vain siitä systä, etten osaa pitää tärkeänä päätöstä, jonka ei ennakkotiedon valossa pitäisi valtioneuvostolle sopia. Tosin tuntuvat kriteerit ja tahtotilat siellä valtiohallinnon korkeimmillakin paikoilla melkoisesti muuttuvan vähän päivästä riippuen. Vrt. vaikka jätevesiasia.

 Kysymyshän on ns. PARAS-hankkeen velvoittamasta 20.000 asukkaan väestöpohjasta sosiaali- ja perusterveydenhuollon (yhteistoiminta-alueen) järjestämiseksi.

http://www.paimio.fi/d5web/kokous/20111285-3.PDF

  Siinäkin on lainsäätäjät viisaana taanneet kansalaisten terveydenhuoltoa ja hyvinvointia sekä nostaneet kustannustehokkuutta. Käytäntö vaan ei aina kohtaa teoriaa. Teoria kun ei huomioi inhimillisiä seikkoja kuten kateus, ahneus, itsekkyys, inho, ennakkoluuloisuus yms. Nämä tulevat vastaan silloin kun erilaisista toimintamalleista neuvotellaan naapurikuntien kanssa.

 Ymmärrettävää on toki se, että Soten (sosiaali- ja terveyshuolto) antaminen kokonaan pois omista käsistä esim. isäntäkuntamallin mukaan, ei ole kovin haluttua. Kunnan tai kaupungin taloudesta se on leijonan osa (70%?), joten tällöin suora kuntaliitos saattaisi olla jopa luontevampi vaihtoehto. Voi toki olla että tämä on meilläkin ennen pitkää edessä, koska ainakin itse uskon 20.000 asukkaan väestöpohjavaatimuksen olevan vain välivaihe, lieneekö seuraava level 40.000?

 Nyt Paimio (ja Sauvo) yrittää hieman sanoisinko toivotaan,toivotaan -mallia perustamalla yhteistoiminta-alueen Sauvon kanssa. Aiemmin on yritetty lähes kaikkien ympäristökuntien kanssa sorvata erilaisia versioita. Asiansa tässä kohdin ratkaisseita ovat mm. Kaarina ja Piikkiö (kuntaliitos), Lieto isäntäkuntana Koskelle ja Marttilalle. Tarvasjoki on ainakin toistaiseksi jäänyt pois entisten Härkätienkuntayhtymän koalitiosta. Luulisin että syystä. Tai toivoisin, koska Liedon tarjoama malli ei meillekään kelvannut. Nyt siis Paimio ojentaa kättä Sauvolle. Ilmeisesti kahdestaan on mukavampi vajota Paras-aaltoihin kuin yksin.

 Haluaisin laajentaa hieman näkemystä. Paimio ja Sauvo eivät riitä 20.000 asukkaan Soteen. Tarvasjoki on jättäytynyt pois Liedon isännöimästä mallista (ja päättäjät tulisilla hiilillä)  Tietääkseni myöskään Aura ei ole ratkaissut asiaansa. Nyt kun Deatlinet alkavat painaa päälle niin yleensä neuvotteluissa löytyy helpommin yhteisymmärrystä. Mielestäni pitäisi vielä ehdottomasti ja nopeasti neuvotella Paimio-Sauvo-Tarvasjoki-Aura (ja vaikka vielä Pöytyä) akselilla yhteistyöstä. Mikäli jokatapauksessa ollaan ryhtymässä yhteistoiminta-alueen muodostamiseen ikäänkuin kuntayhtymän muodossa, olisi järkevämpää kaikkien pienten kuntien kannalta liittyä yhteen. Eikä vähiten siksi, että seuraavien vaatimusten edessä olisimme yhdessä painoarvoltamme suurempi neuvottelija. Voisimme saada jopa oikeaa säästöä aikaan etsimällä yhdistettäviä toimintoja ja ainakin luulisin että hallinnollisesti.

 Nämä nyt ovat taas asiaan perehtymättömän ja perin yksinkertaisen ihmisen pohdiskeluja, jotka loukannevat jonkun tekijäinoikeuksia tai ovat muuten epäsopivia. Mutta huomattavan lähellä 20.000 asukkaan maagista rajaa ja Pöytyän kanssa jopa yli.

 Joku on hehkutellut myös yhteistyötä (=kuntaliitos) Kaarinan kanssa. Varmasti hyvä ja toimiva ratkaisu siihen asti, kunnes Kaarinasta tulee osa Suur-Turkua. Turku tarvii ennenpitkää verotulojen nettomaksajia kipeästi lisää ja sanoisin että siihen asti jokainen askele Paimiolle kauemmas Turusta on järkipäätös. Meidän tulee ennemmin liittoutua Loimaalle tai Somerolle (EU-tuet?;)) asti, jos vain vältämme naimakaupat Turun kanssa. Sanon näin vaikka olenkin paljasjalkainen turkulainen. Voi toki olla että Turku saa asiansa kuntoon, tämä on tämänhetkinen ajatukseni.

 Pyydän anteeksi että hukkasin aikaasi tällaisen pohdinnan lukemiseen, mutta pakkohan oli jotain sanoa valtuustokauden tärkeimpään päätökseen. Lehden palstatiloilla mitattuna se olisi kyllä ollut jokin aivan muu ja ei ainakaan Paimion paras hanke...

-janne suominen-