Meidän perheessä aloittaa syksyllä kolmas suorittamaan omaa oppivelvollisuuttaan. Voin rehellisesti todeta kouluasioiden olevan sydäntä lähellä. Hanne-Maarit Mukari kyselee edellisen bloggaukseni kommenteissa seuraavaa;

"mielestäni nyt olisi oikein loistava aika keskustella siitä, että miten Paimio jatkaa säästöjä jälleen koululaisten selkänahasta (toki muidenkin ihmisten). Erityisesti Vistan uudelle yhtenäiskoululle opettajien lomautukset antavat todella ankean aloituksen. Toki kaikki Paimion koululaiset tulevat kärsimään lomautuksista rankasti. Paimion kouluissa melkein koko syksy on ajan joku opettajista on lomautettu. Mitä mieltä olet? Mitä voitaisi tehdä?"

 Pikavastauksena: Olen sitä mieltä että tilanne on onneton, enkä tiedä mitä voitaisiin tehdä. Suomalainen lainsäädäntö estää pakkolomien sijoittamisen esim. syysloman aikaan. Mittavia haittavaikutuksia seuraa varmasti. Jatkossa tulisi huolehtia asioista siten ettei tällaista taloudellisesti kestämätöntä tilannetta pääsisi syntymään. On muistettava että Paimiolla meni varsin hyvin 2000 alussa vuoteen 2007 saakka. Tuon ajan taloudenpidossa on jokin mennyt pahasti vinoon, koska mitään ei ole jäänyt "sukanvarteen".

 On tietysti peräti vaikeaa rajata mitään ammattiryhmää tällaisen "lynkkauksen" ulkopuolelle, koska rajanveto olisi hurjan vaikeaa. Terveyskeskuksessa, vanhustyössä, päiväkodeissa yms tehdään myös korvaamattoman arvokasta työtä. Pientä helpotusta asiaan olisi antanut joulukuussa ehdottamani ja varsin laajaa kannatusta saanut tuntikehyksen ennallaan säilyttäminen. Valitettavasti keskusta ja vasemmisto torppasivat asian tunnetusti valtuustossa. En sano että se olisi lomautuksilta pelastanut, mutta helpottanut järjestelyjä.

 Tiedän asian huolettavan rehtoreita ja opettajia sekä vanhempainyhdistyksiä. Herättää jo ajatuksia lainkirjaimenkaan täyttymisestä. Toivottavasti asia saadaan edes inhimillisen tapaisesti järjestymään käytännössä. Sinänsä pakon edessä lomautuksia en osaa vastustaa, mutta voisin kyseenalaistaa tämän "tasa" lomautuksen. Niin kunnissa kuin yritysmaailmassakin johtotehtävissä olevat kantavat vastuuta asioista ja siksi myös ansaitsevat parempaa palkkaa. Olisi mielestäni reilua että johtavan portaan pakkoloma olisi suorittavaa porrasta pidempi eli vastuun kanto myös näin suurempi. Näin myös siksi että heidän poissaolonsa välitön vaikutus kuntalaiselle ei ole yhtä suuri kuin vaikkapa opettajan. Lisäksi voidaan ajatella heidän olevan kuntapäättäjien ohella "syyllisiä" huonoksi ajautuneeseen taloustilanteeseen, aivan kuten yritysmaailmassakin huonon tuloksen sattuessa. Toki kääntäen olisin yhtä valmis myös palkitsemaan johtoportaan kun taloudenpito onnistuu hyvin. Tulosperusteinen kannustinjärjestelmä voisi aktivoida johtoa parantamaan organisointia ja karsimaan pieniäkin turhia kuluja. Tosin vuosi on palkitsemisperusteeksi liian lyhyt jakso saattaen aiheuttaa vääristyneitä tilinpäätöksiä, mutta ehkä kolmen vuoden jakso jo kertoisi "totuutta". Sitäpaitsi, mikäli kovempi palkkainen on pakkolomalla, myös säästö on suurempi.

 Vaikka nämä kaikki riipaisevatkin niin on muistettava syyt. Kulumme ylittävät tulomme ja se on kestämätöntä pidemmän päälle. Voi kohta olla että meidänkin neljäs käykin jo Kaarinan koulua. En tahtoisi takaisin kaarinalaiseksi, siksi yritän sinnitellä ymmärtääkseni säästötoimien välttämättömyyden. Tosin varmaa on jo pikku hiljaa se, että koululaisemme ovat jo osansa säästäneet.

 Tämä foorumi on vapaa keskustelulle ja ideoille. Huonoja ideoita ovat ainoastaan kertomatta jätetyt. (asiattomia en tosin julkaise)

-janne suominen-