"Turun ja Salon välisen alueen vetovoima entistäkin suurempi"

"Muuttovirta käy kohti itää"


 Yllä KUNNALLISLEHDEN tiistain 20.10.09 numerosta poimitut kaksi otsikkotekstiä. Turku yrittää kaikin keinoin päästä lapsiperheistä ja omakotiasukkaistaan eroon ajamalla heitä lähikuntien asukkaiksi. Salo ja Turku tarjoavat työpaikkoja ja vapaa-ajan elämyksiä sekä ostosmatkailukohteita 15 minuutin ajomatkan päässä Paimiosta. Yksikään toinen kunta ei sijaitse näin ideaalilla paikkaa näiden kahden kaupungin puolimatkassa. Luulisi huonollakin paikallistason politiikalla saatavan tästä suurta hyötyä kuntaan.

 Mitä tehdään Paimiossa? Todennäköisesti ei paljon mitään, päästetään mahdollisuus käsistämme. Mitä todennäköisimmin. Nyt pitäisi lobata yrityksiä kuntaamme, luoda houkutteleva imago vetämään lapsiperheitä puoleensa, taata asumismahdollisuutta myös vanhenevalle väestölle.

 Moni puhuu paimiolaisesta konsensuksesta, nyt sille ehkä tosiaan olisi tilaus. Tingitään omista henkilökohtaisista haluistamme, neuvotellaan ilman ennakko asenteita, huomioidaan toistenkin tarpeet, tingitään, tehdään kompromisseja jne. Ainoana päämääränä hyvä tulevaisuus Paimiolle ja siten myös kuntalaisille, itsellemme.

 Mitä se voisi käytännössä merkitä? Esimerkiksi Oinilan kiista kaavasta luopumista, keskustan oikeaa tiivistämistä (Puranpojantie, Aaallontien seutu, keskustan jokivarsi), turhien hidastavien valitusten tekemättä jättämistä, jokaista laaksoa ja kukkulaa ei tarvitse suojella, ymmärrystä sille että tarvitsemme kuntaamme yrittäjiä sekä työpaikkoja ja yritykset tarvitsevat toimitilaa ja tontteja hyvien kulkuyhteyksien varrelta, ihmisvirtojen varrelta (1-tie). Sivusin aihetta jo kerran aiemminkin. Vastustaminen ei saisi olla itseisarvo. Kun Tokmanni viime vaalien alla haki lupaa rakentaa myymälä Tammisiltaan, vastustettiin sitä äänekkäästi keskustan palveluita kuihduttavana ratkaisuna. Nyt samat äänet vastustavat sen tuloa keskustaan. Tällaista julkisuushakuisuutta ei kunnallispolitiikkamme kaipaa. Itseisarvo ei saa myöskään olla totuttu tapa toimia, myös uusia ääniä ja ideoita tulee kuunnella herkällä korvalla.

En itse ymmärrä paljonkaan kiinteistöistä, niihin sijoittamisesta, kaavoittamisesta yms, mutta tiedän että Paimiossa on paljon jokaisen alan osaamista. Nyt pitäisi vain saada se tietotaito pelittämään yhdessä Paimion parhaaksi. Muuten saamme edelleen kateellisina katsella kun Lieto ja Kaarina korjaavat suurimmat hyödyt Turun itsetuhoisesta politiikasta. Sillä tiellä olemme pian toivomassa jonkun isomman ottavan meidät kokonaan omakseen, päätöksentekoa myöten.

-janne suominen-