Paimion kaupunginvaltuusto hyväksyi Kouluverkkoselvityksen äänestyksen jälkeen selvin 25-10 äänin. Vastaehdotuksena oli selvityksen palauttaminen edelleen lautakuntaan lisäselvittelyä varten. Suhteutettua asian saamaan julkisuuteen ja verkossa syntyneihin mielipiteiden vaihtoihin keskustelu salissa oli mielestäni yllättävänkin vaisua. Mitään suurta yleisöryntäystä ei lehtereille myöskään tullut. Tämä vahvistaa uskoani siihen, ettei kunnallispolitiikkojen keskuudessa kukaan oikeasti uskonut (tai edes halunnut?) muutoksiin esim. Nummenpään osalta.

 Koulun säilymiseen uskoivat viimeiseen asti ainoastaan Nummenpään Vanhempainyhdistyksen väki. Kaikki kunnia heidän taistelulleen. Kuten Kimmo Jalonen puheessaan totesi lapset kärsivät lopulta onneksi yllättävän vähän. Vanhempia tällainen kirpaisee syvemmin ainakin periaatteellisella mielellä. Toivottavasti jaksatte tulla tämän päätöksen kanssa toimeen. Minusta on tässä alkanut tuntua että Nummenpäässä saattaa itää tulevia kuntavaikuttajia. Tervetuloa mukaan ensi vaalikaudella.

 Puheenvuoroista valtuustosta jäi päällimmäisenä mieleni kolme. Taukka puhui tyylilleen uskollisena saaden ainakin salin täyden huomion itselleen. Totesin hänelle jälkikäteen mahdolliseksi ongelmaksi puheidensa hauskuuden. Siinä saattaa nimittäin jäädä monelta itse asia kuulematta kun yrittää pidätellä hekotustaan salissa.

 Toisen sympaattisen puheenvuoron esitti ryhmätoverini kirkkoherra Jouni Lehikoinen. Hän osaa puhutella kuulijoitaan ja piikitti omaa ryhmäämmekin varsin ansiokkaasti. Onneksi hän puhui lyhyesti, muuten olisi varmaan oma päänikin alkanut kääntymään... Jounin esiintyminen on kyllä ihailtavan vakuuttavaa, enkä ihmettelisi vaikka olisimme kuulleet tulevan arkkipiispan puhetta!

 Kolmas, ei ihailtava eikä vakuuttava, mutta mieleenjäänyt spektaakkeli oli pienimuotoinen Mikko Lindberg show. Uskoisin Mikon niin vahvaksi persoonaksi että kestää vaikka taas kommentoin hänen puhettaan. Lievästi sanottuna henkilöön kohdistunut sanailu ylitti hyvän maun rajan. En mitenkään hyväksy senkaltaista toimintaa josta Mikko puhui. Siltikään, vaikka viat olisivat kuinka kouriintuntuvia, ei yksittäisen ihmisen julkinen nöyryyttäminen kuulu valtuustosaliin ja on varsin mautonta, kertoen valitettavasti puhujasta enemmän kuin kohteestaan. Mikko julisti myös tuntiresurssin "aivan mitättömäksi " asiaksi. Edellisessä valtuustossa hän kuitenkin piti juuri tuntiresurssia niin tärkeänä asiana että se oli uhka koko kaupunginhallituksen toimintakulttuurille. Seuraavksi kun asiasta keskustellaan, näin ei toki voi olla. Ei siitä syystä, että keskusta luopui nyt itse tästä hallituspäätösten "kunnioittamisesta". Harmi vain että se tapahtui yhden valtuuston liian myöhään. Ilmeisesti Jarkko Kallio oli silloin oikeassa; valmetin kääntyminen kestää... Nyt lupaan kyllä jättää Mikon rauhaan. Tarkoitukseni ei ole mitenkään kirjoitella yhtä miestä vastaan, nyt on vain sattuneet ajatukset menemään ristiin. Eivätköhän ne vielä joskus kohtaakkin, olenhan sentään aikoinani pärjännyt Keskustan nuorisojärjestön Vesaisten tietokilpailuissakin. Hymy

Kouluverkko siis supistuu kun Nummenpään, Kyysilän ja Veikkarin koulut sulautuvat Vistan ja Hanhijoen sekä jatkossa myös Jokelan kouluihin. Toivottavasti tulevaisuudessa pystytään tällä järjestelyllä takaamaan riittävän pienet luokkakoot ja opetuksen tason säilyminen korkeana sekä parantamaan opettajien työssä viihtymistä ja jaksamista. Tässä omasta mielestäni juuri riittävästä tuntiresurssista huolehtiminen on tärkeässä osassa.

 Vasemmistoliitto ja vihreät halusivat palauttaa selvityksen valmisteluun. Mauri Hellsten puhui yhden tai kahden viikon lisätarpeesta. Itse en usko että kuukausia valmisteltu selvitys olisi oleellisesti enää muuttunut. Myöskään Ville Valkosen tiedusteluihin siitä, mitä oikeastaan haluttiin uudelleen valmistella, ei oikein tullut selvyyttä.

 Jokelan remontoinnin ns. kolmosvaihe on seuraavaksi tärkeässä asemassa. Olisi ensiarvoisen tärkeää saada myös Jokelaan asianmukaiset luokkatilat ja -koot. Mielestäni Jokelan opettajat joutuvat kohtuuttomien luokkakokojen ja osin todella vanhojen tilojen takia turhan koville.

 Toivotaan että liian syviä arpia ei jää osittain liiankin ärhäkäksi äityneestä keskustelusta kouluverkon tiimoilta. On tärkeää pystyä jatkamaan eteenpäin yhdessä koululaistemme parhaaksi toimien.

-janne suominen-

ps. Puheenvuoroni yllä