Kunnallislehti kunnioitti allekirjoittanutta kahden sanan siteerauksella viime valtuuston jutun kuvatekstissä. Tästä syystä päätin laittaa oman puheenvuoroni tähän kokonaisuudessaan, jotta halukkaat ymmärtävät mitä pienten asialla ololla omalta kohdaltani tarkoitin. Jotka eivät ymmärtää halua, eivät varmasti ymmärrä tästäkään.

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, lehteriyleisö

 Nummenpään koulun sulku-uhka on aktivoittanut kuntalaisia. Esitän nöyrän kunnianosoitukseni vanhempainyhdistyksen toiminnalle taistelussa koulunsa olemassaolon puolesta. Tämä on oikeutettu osoitus kansalaisaktiivisuudesta.

 Aina roiskuu kun rapataan. Mielipiteet ja jopa luvut ovat keskusteluissa velloneet suuntaan jos toiseen. Vähän puhujasta riippuen. Tämäkin on ymmärrettävää koska pelissä on ollut suuria tunteita.

 Isoja ja tärkeitä päätöksiä ei pitäisi tehdä suurten tunteiden vallassa. Kuntapäättäjän on perustettava päätöksensä paitsi tunteihin eli omiin arvoihinsa, myös faktoihin. Näitä faktoja työkaluiksi tuottavat viranhaltijat ja kuten valtuuston puheenjohtaja alussa sanoi, näihin on pystyttävä luottamaan.

 Kouluverkkoselvitys on suuresta kokonaisuudestaan huolimatta kiteytynyt yleisissä keskusteluissa Nummenpään kohtaloon ja ympärille. Vaikka osaan esitetystä kritiikistä voin itsekin yhtyä, niin uskallan väittää, että mikäli selvitys ei pitäisi sisällään Nummenpään sulkemista olisi moni kritiikki ja puheenvuoro jäänyt esittämättä. Nummenpään jatkamista on helppo puolustaa olemalla "pienten asialla". Itsekin koen olevani pienten asialla. Paimiossa on Nummenpääläisten lisäksi tuhatkunta muuta "pientä" koululaista. En ole pystynyt perustelemaan itselleni miksi heidän pitäisi olla eriarvoisessa asemassa. Jos Nummenpää jatkaa he joutuvat jokatapauksessa jollakin tapaa maksumiehiksi. Esim. toimialoille asetettujen säästötavoitteiden täyttämiseksi vaikkapa jälleen tuntiresurssin karsimisena.

 Selvityksen olisi varmasti pystynyt tekemään paremminkin. Olosuhteet ja taloudellinen tilanteemme huomioon ottaen selvitys on kuitenkin kelvollinen ja hyväksyttävissä oleva. Me emme voi siirtää ja jättää säästämistä aina vain tulevaisuuteen. Jatkossa on huolehdittava kasvavien luokkakokojen takia KAIKKIEN oppilaiden mahdollisimman hyvästä opetuksesta esim. juuri riittävällä tuntiresurssilla.Tässä voi jokainen päättäjä halutessaan olla "pienten asialla", kun asiasta seuraavan kerran keskustellaan. Pienten asialle voi toki päästä jo aiemminkin, mutta se onkin jo toinen aihe... Herra puheenjohtaja, allekirjoittanut on hallituksen esityksen takana.

Tämän puheenvuoron pidin siis kouluverkkoselvitykseen liittyen kunnanvaltuuston kokouksessa 4.2.2010

-janne suominen-