Valtuusto kokoontui tänään jälleen päätöksentekoon. Asialistalla päähuomion vei odotetusti Paipin kohtalo. Sain itse olla taas mukana varavaltuutettuna ja väittäisin että paikalla oli myös ennätys suuri yleisö. Lehteri suorastaa täyttyi kuulijoista. Toivoisin että näin olisi aina. Kaupunkilaisten asioita ovat muutkin salissa päätettävät. Tosin monelle poliitikolle tuntuu nykyään paremmin sopivan sisäpiiripäätökset, ainakin valtakunnan tasolla.

 Yksi aikakausi myös Paipin kohdalta päättyi tänään. Nimittäin valtuuston käyttäminen avustusautomaattina. Monenlaisia puheita käytävillä kuului ennen ja jälkeen päätöksenteon. Mielestäni puheet yhtiön ajamisesta konkurssiin ovat pahemman luokan panettelua. Ihminen joka väittää kaupungin saaneen toimillaan Paipin talouden huonoon kuntoon tekee itsensä lähinnä naurettavaksi. Kaupunkihan on ollut varsin hyvä ja antelias tukija toiminnalle. Valitettavasti jotain lienee mennyt pieleen aivan alkumetreistä lähtien, en itse nähnyt putken kannattavalle toiminnalle enää mitään mahdollisuuksia. Tuen lepääminen lähes yksinomaan Paimion harteilla ei mielestäni sovi, koska kyseessä on selkeästi maakunnallinen hanke. Toivonkin todella että ympäristökunnat, yhdistykset, yritykset ja vaikkapa urheiluseurat miettisivät nopeasti saataisiko kasaan suurempi pohja tuelle eli omistuspohja jaettua pienempiin osiin. Tämä toki tulisi tapahtua yhtiön johdon aloitteesta ja nopeasti. Ajattelen että pienemmän vuosittaisen tuen antaminen hyvän harrastuksen tukemiseen olisi ihan ok.  Mikäli tuen tarve olisi Paimiossakin luokkaa 10-20 tuhatta vuodessa en usko että suuria keskusteluja asiasta tulisi vuosittain käytyä. Kymmenen tuollaista omistajaa pitäisivät jo putken toimintakykyisenä. Voitolliseen toimintaan nykymuotoisena en usko ikinä. Toivottavasti tämä päätös osoittautuisi lopulta sellaiseksi "potkuksi persuuksille" Paipille, että jotain alkaa oikeasti tapahtumaan, siis positiivista.

 Paipille myönnettiin tukea 20 000€. Tämä siksi, että tuo summa oli jo kesällä virkamiespäätöksellä maksettu. Päätös oli mielestäni oikea ja perusteltu. Kaupunginjohtaja oli silloisessa tilanteessa toiminut kuten pitääkin. Tilanne on sen jälkeen kuitenkin oleellisesti muuttunnut mm. osuuspankin vetäydyttyä sopimuksesta. Aiemmin kirjoitin ettei tällainen päätös kuitenkaan saa olla syy lisätuen myöntämiseen ja sitähän se ei ollut. Lisää tukea ei myönnetty. Muutamaa melko provokatiivista hajaääntä lukuunottamatta kaupunginjohtaja sai tässä kyllä laajan tuen valtuustolta. Ihan oikein.

 Mikäli tämä johtaa Paipin lopulliseen kaatumiseen, lankeaa kaupungille muhkea lasku maksettavaksi. Sen kanssa on sittenkin helpompi elää, kuin tukemalla osaomistamaamme yhtiötä jolla ei edes toimiva johto näe realistisia toimintaedellytyksiä tulla toimeen omillaan.

PAIMIOLISÄ

 Kokouksessa oli toinenkin tärkeä asia esillä. Valitettavasti Paippihypetys oli ilmeisesti jo imenyt valtuutetuista ymmärryksen tämän asian käsittelyn aikana. Teimme viime valtuustossa valtuustoaloitteen siitä, että Paimio-lisän laajentaminen tutkitaan kustannusvaikutuksiltaan sellaisella aikataululla, että sen käyttöönotto on mahdollista jo ensi vuoden alusta mikäli sen odotetaan tuovan kustannussäästöjä. Tämä asia esitettiin loppuunkäsitellyksi ilman, että ainakaan tällainen varavaltuutettu olisi nähnyt ensimmäistäkään lukua tai laskelmaa aiheesta. Sosiaalijohtajan mielestä "päätösehdotuksen tueksi on riittävästi laskelmia". Niitä ei ole esitetty eikä kai oikeasti tehtykään, ainakaan valtuustoaloitteen jälkeen. Teimme esityslistasta poikkeavan esityksen. Sen keskeinen sisältö oli Paimio-lisäpäätöksen siirtäminen budjettikokoukseen, jotta käytössä olisi oikeat laskelmat. Tämä ei suurimmalle osalle valtuutettuja kelvannut. En ymmärrä vieläkään miksi? Tässä, päinvastoin kuin Paippi asiassa ei olisi kulunut yhtään (0€) rahaa. Mikäli laskelmat olisivat osoittaneet säästöä, päätöksestä olisi jopa aiheutunut positiivista vaikutusta kaupungin kassaan sekä perheille jotka mahdollisuuteen olisivat halunneet tarttua.

MIKSI EMME OLE VALMIITA EDES SELVITTÄMÄÄN ASIAN KUSTANNUSVAIKUTUKSIA? Minusta on tässä taloudellisessa tilanteessa suorastaan epäeettistä valtuutetuilta ohittaa mahdollinen säästökeino näin heppoisesti.

Kai siellä jotain muutakin päätettiin... ;)

Niin kiitos kaikille lukijoille. Ja anteeksi että kirjoitan näin myöhään. Kävijä piikki kahdeksan ja yhdeksän välissä osoittaa että suurin osa oli käynyt heti valtuuston jälkeen vilkaisemassa mietteitäni, mutta piti puhdistaa lattiakaivot ennen kirjoittamista... Toinen piiki oli jo eilen, eli ilmeisesti haluttiin tietää mitä tuleman pitää. Ei tullut tällä kertaa mitään täältä.

-janne suominen-

 Aiheesta TS ja KL