Parhaillaan istuva valtuusto päättänee kaupungin osallistuvan selvitykseen seudullisen vesiyhtiön perustamiseksi. Onneksi en ole itse paikalla. Tuskin vastustaisin kylläkään selvitykseen osallistumista, koska kulut (näillä näkymin) ovat vain parin tonnin luokkaa. Ehkä se hinta kannattaa maksaa jatkoajasta asiaan perehtymiseksi. Hevosmiehet tosin kaupungilla ovat olleet vähän sitä mieltä että selvitykseen osallistuminen on merkittävä lupaus hankkeeseen sitoutumiseksi. Näin en hyväksy asian olevan.

Paimiossa vesihuolto on toimiva kokonaisuus. Ostamme puhdasta vettä TurunSeudun Vedeltä ja Mäntykankareen vedeltä. Lisäksi on omaa pohjaveden pumppaamo toimintaa. Hajautettu veden hankinta turvaa ainakin osittaisen tarpeen täyttymisen myös ongelma tilanteissa. Lisäksi emme ole hinta neuvotteluissa aivan pelkästään kuulijan osassa. Likaveden puolella turkulaiset saavat uutta putkea pitkin kaiken minkä ansaitsevat Nauru

Mahdollisessa perustettavassa seudullisessa yhtiössä äänivalta jakautuisi kuntakoon mukaan, joten Turku (Raisio,Kaarina) käyttäisi huomattavan suurta äänivaltaa. Koska myös putkistot siirtyisivät yhtiön omistukseen tulisi esim. kunnallistekniikan rakentamisesta meidän tahdostamme riippumatonta. Toki omalla rahalla saisimme edelleen rakentaa, tietenkin entistä kalliimmalla, koska rahamme olisivat jo yhtiön käytössä. Vaarana ensisijaisesti se, että Turku alkaa tällä tavoin kerätä ympäristökuntiin "hukkaamiaan" veroeuroja takaisin omia kaavahankkeita rahoittaakseen. Peikkona piilee ajatus Suur-Turun rakentamisesta pala palalta, kun se oikein muuten ei ota onnistuakseen. Vastaavia "seudullisia" hankkeita on vireillä muillakin sektoreilla.

Mikäli joskus olemme sellaisessa pakottavassa tilanteessa että joudumme liitokseen jonkun muun kanssa, niin tällaiset pitkälle viedyt "yhteistyöhankkeet" johonkin suuntaan rajaavat mahdollisuuksiamme neuvotella useampien mahdollisten kumppaniehdokkaiden kanssa.

En näe selvityksen tarjoamissa mahdollisuuksissa juurikaan Paimiolle mitään erityisen hyvää. Itse asiassa jopa niin vähän, että tuon parinkin tonnin uhraaminen selvitykseen lienee ylimitoitettua ja turhaa. Toivottavasti sillä "ostettu" lisäaika käytetään hyvin asian kaikkien puolien miettimiseksi. Olen sillä kannalla että aivan joka hankkeeseen meidän ei tule rynniä mukaan vain mukana ollaksemme.

-janne suominen-