Paljon puhuttaneet ikävät esim. kaupungin työntekijöihin lomautuksina kohdistuneet säästötoimet ovat jättäneet mm. Kunnallislehdeltä huomioitta erään vallan positiivisen säästökeinon.  (Lisäys 3.9.2010: tuorein KL on huomioinut asian) Olemme viime valtuustossa jättäneet asiasta aloitteen. Kyse on tietenkin Paimiolisän laajentamisesta koskemaan alle kolme vuotiaita. Vähenevänä kunnallisen päivähoidon tarpeena seurauksena on merkittävää ja ennenkaikkea laadukasta säästöä. Ihmeellistä ettei sosiaalijohtaja tai edes -lautakunta ole asiaa älynnyt jo aiemmin, ryhmätoverini Kimmo Jalosen yrityksistä huolimatta. Säästämistä ei voi tyrmätä vetoamalla huonoon taloudelliseen tilanteeseen.

Otteita sosiaalilautakunnan kokouksen pöytäkirjasta:

SOSLTK
Paimiolisän mahdollisesta jatkamisesta 1.1.2011 alkaen tulee tehdä päätös. Saajien määrä on pysytellyt kokeilun aikana noin 80 - 110 lapsen osalta ja lisänä pois kunnallisesta päivähoidosta on ollut ko. lasten alle kouluikäisiä sisaruksia. Saajien määrää selvitettiin vuoden 2010 toukokuun osalta, sillä esim. kesäkauden ja lomakausien kuukaudet ovat poikkeuksellisia eivätkä anna todellista ns. poikkileikkauskuvaa.

Paimiolisää saavia lapsia on ollut toukokuussa yhteensä 102. Lisäksi Paimiolisän ansiosta pois päivähoidosta ja näin ollen kotihoidossa on ollut 56 sisarusta (joista osa on saattanut osallistua esiopetukseen). Paimiolisän toukokuun kuukausikustannus on ollut 21.344 €, joten se ennustaa vuosikustannukseksi tasaisen käytön perusteella noin 256.000 €.

Paimiolisän jatkaminen on päivähoidon vaihtoehtona kannatettava. Paimion taloudellisen tilanne ei kuitenkaan mahdollista tuen lisäämistä koskemaan alle 3 -vuotiaita


Tähän asti kokeiluna ollut alle kaksivuotiaita koskenut Paimiolisä on toiminut jopa rohkeimpia etukäteisarvioita paremmin. Ylläolevasta otteesta käy ilmi että tämä on koskenut 158:aa lasta. Mikäli tuosta määrästä vaikkapa puolet olisi muutoin hakeutunut hoitoon, olisi karkea kustannusarvio luokkaa 4 - 500 000€. Tekee säästöksi 150 - 200 tuhatta kenenkään kärsimättä!

Päinvastoin perheille jää enemmän mahdollisuuksia suunnitella elämäänsä ja hoito kysymyksiä. En usko kenenkään vastustavan näin hyvin toimivaa mallia, joka toki on myös arvokysymys. Perheiden asia on meille tärkeä, siksi koimme suorastaan velvollisuudeksemme näin hyvän säästökohteen käyttöönoton. Edellytimme myös asialle niin nopeaa käsittelyä, että käyttöönotto tulisi olla mahdollista vuoden 2011 alusta. Aikaa ei ole paljon, mutta toisaalta asia on helppo. Ryhmien yksimielisyys tietysti auttaa asian nopeaa etenemistä, siksi kysynkin,

KUKA VASTUSTAA PAIMIOLISÄN LAAJENTAMISTA KOSKEMAAN ALLE KOLMEVUOTIAITA?

-janne suominen-