Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja viranhaltijat sekä lehteriyleisö

Tästä paikasta tapasi edellisessä valtuustossa usein puhua mies, joka ei jättänyt kuulijaansa kylmäksi. Hän siteerasi usein virsiä ja Leniniä. Kunnianosoituksena Taukalle, ajattelin itsekin lainata alunperin venäläistä sävelmää, tosin hieman kevyempää ja sen suomenkielistä versiota.

Oi niitä aikoja, oi niitä aikoja, ne tahtoisin, niin elää uudelleen... Näin lauleli Marion Rung ja monet muut suomalaiset iskelmälaulajat aikoinaan 70-luvulla. Vähän samanlainen fiilis tulee vuosi vuoden perään selatessa Paimion tilinpäätöstä. Oi kun saatais elää uudelleen sitä taloudellisesti hyvää aikaa, jota täälläkin on ollut. Ehkä osaisimme tehdä viisaampia ja taloudellisesti kantavampia ratkaisuja. Ehkä jopa laittaa jotain sukan varteen...

Valitettavasti nykypäättäjien ja viranhaltioiden tehtävä on enemmänkin raapia kokoon sellainen saavutus jolla pysytään hengissä. Ei ole antaa kannuksia jotka komeasti kopisevat, mutta parrahita jaetaan, kuten eräs entinen talousaliupseeri sanoi. Tähän asti on aina selvitty ja toivottavasti selvitään jatkossakin. Mennään taas seuraavan suon yli jotta heilahtaa, kuten kapteeni Kaarna Tuntemattomassa sotilaassa totesi. Hän opetti myös, ettei sota yhtä miestä kaipaa. Suon yli mentiin, vaikka Kapteeni kaatui. Eikä kaipaa kuntapolitiikkakaan, ilman Taukkaakin pärjätään. Eikä kaipaa kaupungin asioiden hoitokaan, minunkin mukana olon aikana on lähtenyt mm. tekninenjohtaja ja sosiaalijohtaja ja aina vaan pärjätään. Kaupunginjohtajakin jo yritti, muttei onnistunut. Ähäkutti.

Tilinpäätös on menneitä lukuja. En ole tyyppi, joka jää märehtimään liiaksi menneitä. Ryhmmme mielestä virheistä on otettava opiksi ja parantamisen kohteet otettava esille, mutta katse pitää olla tiukasti tulevaisuudessa. Kaupunki on kaupunkilaiset ja on ehdottoman tärkeää pitää tämä mielessä. Tulevia ei kuntapäättäjänä voi suunnitella yksittäisten ihmisten, ei edes kaverien tarpeiden takia, mikäli kyseessä ei ole kaupunkilaisten yhteinen etu. Ei voi tehdä vain kivoja päätöksiä, mutta perusteltuja päätöksiä voi. Lähellä on taas isoja päätöksiä joita tulee tehdä paimiolaisten etua ajatellen. Kaikkien paimiolaisten.

Ja päätöksiä tulee edelleen todellakin tehdä. Ei tämä tilinpäätös mikään ilosanoma ole. Pienikin yksittäinen negatiivinen muutos olisi keikauttanut sen miinukselle. En halua enää sen enempää puuttua jo koluttuihin lukuihin, mutta haluan nostaa esille pari asiaa esimerkkinä siitä, että säästämistä voidaan saada aikaan sijoittamalla.

Tekninen ltk jo asiasta on keskustellutkin, mutta nostan esimerkiksi ns. vuotovesien päätymisen viemäreihin ja Kakolaan puhdistettavaksi. Siis sadeveden, joka rikkoutuneista kaivoista ja putkistoista päätyy jätevetenä puhdistettavaksi. Sijoittamalla infraan vuotovesien vähentämiseksi, saadaan aikaan merkittävää säästöä, luokkaa satoja tuhansia euroja vuodesta, vuotuisesta sadannasta riippuen. Ja kääntäen juustohöyläämällä tästä korjaustoiminnasta varoja, saadaan aikaan yhä kasvava lasku.

Toisena asiana nostan jälleen esiin päivähoidon, silläkin uhalla että ryhmämme taas leimataan lapsiperheiden asioiden puolesta puhujaksi. Päivähoito on vuosia ollut heikosti kokoon kursittu kokonaisuus. Eikä siirto koulutoimen alaisuuteen näytä tilannetta parantaneen, budjetointi on pettänyt jälleen pahasti. Tiedän, että taas on suunnitteilla uusia "lopullisia" ratkaisuja, mutta kysyn silti ääneen kuinka paljon pienempi tuo puolen miljoonan ylitys olisi ollut pienellä sijoituksella tulevaisuuteen aiemmin, laajentamalla Paimio-lisä kolmevuotiaisiin kaksi-kolme vuotta sitten. Tämähän ei ole jälkiviisautta, olemme asiaa silloin useasti esittäneet.

Positiivisena tilinpäätöksessä kuntatalouden kannalta voidaan nähdä verotulojen kasvu. Kaupunkilaiset tosin odottavat kasvavien verotulojen vastineeksi jotain muuta, kuin esimerkiksi lääkäripäivystyksen siirtoa Turkuun. Sellainen kehitys, että henkilöstökulumme kasvavat ja palvelut samalla heikkenevät, ei voi jatkua. Toivonkin, että syksyn talousarviokeskusteluissa tämä valtuusto kykenee tekemään tulevaisuuteen suunnattuja päätöksiä, joilla saavutetaan pidemmän aikavälin tasapainottavaa vaikutusta talouteen, ei pelkästään laastareita haavoihin. Yksi tällainen asia on myös yritystoiminnan tukeminen, jolloin paitsi luodaan työtä, saadaan ehkäpä myös laskeneet yhteisöverot taas nousuun.

Ryhmämme yhtyy päätösesitykseen, toivottaa hyvää kesää kaikille ja kiittää kaikkia asianosaisia kuluneesta tilikaudesta, yksi suo on taas ylitetty.  Valtion hallinnon päätöksiä ja uusia soita on viime aikoina ollut vaikea ennustaa, mutta epätoivoisena hetkenä kannattaa muistaa, että ihmeitä tapahtuu ja maailma muuttuu. Hoilasipa suomalainen töttörötukkajengi Leningrad Cowboyskin alussa siteeraamani laulun englannin kielistä versiota puna-armeijan kuoron kanssa Moskovassa 90-luvulla. Sitä ei kukaan olisi 70-luvulla uskonut!

Mennään kehittäen eteenpäin ja pidetään Paimion palvelut kunnossa. Toivon tätä kaikkea siitäkin huolimatta, että tiedostan myös olevan tahoja, jotka tuntuvat haluavan museoida koko kaupungin. 

Aika velikultia.

-janne suominen-

Lisäksi jätimme Eevan kanssa ryhmänä seuraavan aloitteen:

Valtuustoaloite                                                                                     13.6.2013

 

Kaupungin tulee välittömästi ja mahdollisimman nopealla aikataululla aloittaa ns. Motellin alueen sekä sen lähialueen kaavan tarkastelu ja tehdä tarvittavat muutokset, jotta alueelle voidaan jatkossa sijoittaa monimuotoista ja alueen hyvät liikenneyhteydet hyödyntävää yritystoimintaa. Samalla tulee kuitenkin turvata alueella jo oleva muu toiminta, mukaanlukien ajoharjoittelu- ja moottorirata.

Asia tulee saattaa viipymättä valmisteluun, jotta voimme turvata Paimion kilpailukyvyn erilaisten yritysten tontti tarpeisiin jatkossa.

Paimiossa 13.6.2013

Janne Suominen

Eeva Heurlin