Tiedoitusvälineet ovat uutisoineet laajasti Paimion ylä-asteikäisten huumekokeiluista. Aiheesta ovat kirjoittaneet mm. Turun Sanomat, Kunnallislehti ja iltapäivä lehdistö. Nykynuoriso joutuu elämään vaikeassa ajassa. Eri tiedoitusvälineet ja informatiiviset muut kanavat kirjoittavat jatkuvasti mm. julkkisten huumekokeiluista ja sävy on muuttunut osittain suvaitsevaksi. Ei ole ihme jos nuori tilaisuuden tullen ei osaa varoa ja kieltäytyä tarjotusta kokeilu mahdollisuudesta. Vaikka käyttö onkin tuomittavaa niin on muistettava että tämän ikäiset lapset ovat uhreja. He ovat sen myynti- ja maahantuontiverkoston uhreja joka aineita levittää.

 Tietysti kokeiluun ajautumista edesauttaa moni muukin asia. Maailma on nykyään turhan kiireinen, vanhemmilla ja muilla aikuisilla ei ole aikaa lapsille ja nuorille. On helpompi lykätä käteen parikymppiä illaksi kaupungille kuin löytää aikaa tehdä jälkikasvun kanssa jotain yhdessä. Aikuistumisen paine puristaa yhä nuorempia. Keinotekoista lapsiaikuisten maailmaa ylläpitää myös esimerkiksi viihdeteollisuus valitessaan kohderyhmikseen yhä nuorempia ja nuorempia. Vaikka suomalainen nuori yhä pärjää kaiken maailman Pisa-tutkimuksissa niin silti moni poliittinen päättäjä olisi valmis aikaistamaan esim. koulun aloituksen ajankohtaa. Eli lapset kouluun ja hoitoon yhä nuorempana ja vanhemmat työhön, perinteiseen perhe-elämään ei haluta hukata "kustannustehokkuutta".

 Kyllä nuorison huumekokeilut isossa mittakaavassa kielivät pahasta olosta. Toki joukossa on myös "väärään" seuraan eksyneitä, mutta vanhempien perustehtävään eli kasvatukseen ei oikein vain riitä aikaa. Koulu tai muu laitos ei koskaan voi korvata vanhempien osaa lasten elämässä. Kasvatus on kotien tehtävä ja sitä tulee koulujen, kuntien, seurakuntien, urheiluseurojen yms tukea. Nuorella pitää olla paitsi turvaa kotona myös mielekästä tekemistä vapaa-ajalla silloin kun sitä vietetään perheen ulkopuolella. Paimiossa on mahdollisuuksia, mutta niiden hyödyntäminen ilmeisesti vieläkin ontuu. Kuvataidekerhot, tanssikerhot, PaiHa, Ruoska, yleisurheilijat, mäkihyppy, keilax team ja monet muut tahot tekevät kunnassamme arvokasta työtä. Tarjoavat terveitä mahdollisuuksia ajanviettoon. Yksikin varsinaiseen huumekoukkuun joutuva nuori tulee myöhemmin yhteiskunnalle todella kalliiksi ja ennen kaikkea suureksi huoleksi lähimmäisilleen. Tähän joutuville toivon sydämestäni voimaa kulkea kohti parempaa tulevaisuutta. Tietoa ja opastusta löytyy mm. Irti Huumeista ry:n tai Huumeitta ry:n sivuilta.

 Suunniteltaessa Paimion säästökuuria on ehdottomasti otettava nuoret huomioon tässä suhteessa. Ennalta ehkäisevä työ on tässäkin kaikkein halvin vaihtoehto, aivan kuten Kimmo Jalonen totesi vanhusten terveydenhuollon kohdalla valtuusto puheessaan 12.11.09. Itse kehittelin jo viime vaalien alla idean harrastussetelistä nuorten harrastusmahdollisuuksien tukemiseen. En ole asiaa unohtanut. Taloudellinen tilanne on kunnassa ollut niin huono, etten ole pitänyt realistisena aloitteen läpimenosta. Se on odottanut vähän parempia aikoja, ehkä pitäisi kuitenkin ottaa taas harkintaan.

 Huumeet ovat asiana yhteinen. Ei ole asiassa epäonnistuneita perheitä tai lapsia. Periaatteessa kuka tahansa voi joutua tekemiseen asian kanssa. Siksi yhteinen toiminta ennaltaehkäisyksi ja torjumiseksi on tärkeää. Kaupungin, koulujen ja kotien tulee käydä yhteisiä keskusteluja ja toimia muutenkin yhdessä ja määrätietoisesti huumeiden pitämiseksi pois Paimiosta ja nuortemme elämästä. On tärkeää ettemme myöskään "säästä" lisää lapsia huumekokeilujen tielle.

 Kaikki ideat käyttöön ja rohkeasti esittämään eteenpäin jos hyviä ideoita löytyy.

-janne suominen-