1258060286_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

 

 

 

 

Kaupungin valtuustolla oli tänään pikaisten nuijimispäätösten lisäksi listallaan paljon puhuttanut veroprosentin määrittäminen ensi vuodelle. Kurja taloudellinen tilanne on yleisesti tiedossa, joten odotettavissa oli kaupunginhallituksenkin esityksen mukaan nouseva veroprosentti. Uumoiltiin myös kiivastakin keskustelua lähinnä valtuuston äärilaitojen taholta. Vaan toisin kävi. Olin aistivinani kaikkien poliittisten ryhmien nyt oivaltaneen että yhteisen etumme nimissä täytyy todellakin ryhtyä toimimaan puheiden sijaan. Siitä kiitos ja hatun nosto kaikkiin suuntiin. Ajatuksia ryhmien puheenvuoroista:

  • Keskusta toi omalta osiltaan esiin huolensa tilanteesta ja korosti talouden korjaamisen vaativan useita yhtäaikaisia keinoja. Keskusteltaessa yleisestä kiinteistöverosta Mikko Lindberg toi esille huolensa veron nousun aiheuttamasta haitasta yritystoiminnalle. Tämä on ymmärrettävää erityisesti maatalousyrittäjän näkökulmasta, koska rakennusneliöitä on huomattavasti. En kuitenkaan usko päätetynkään tason vielä pelottavan muuta yritystoimintaa pois Paimiosta.
  • Kokoomuksessa ilmapiiri oli siihen suuntaan että vähempikin (korotus) olisi riittänyt. Jarkko Kallion suulla vaadittiin erittäin kriittistä rakenteiden ja toimintatapojen uudistamista. Pidän kokoomuksen taipumista 0,75 korotukseen signaalina siihen suuntaan että hekin ovat valmiina "talkoisiin" tinkimällä omista periaatteistaan.
  • SDP:lle nostan nyt myös hattua. Jari Sahlström myönsi että korotus kunnallisveroon ei riitä yksistään korjaamaan talouttamme. Heidänkin mielestä asiat vaativat myös muita toimenpiteitä.
  • Oma ryhmämme oli esityksen takana myös ja yhtyi Kimmo Jalosen suulla muiden huoliin ja vaatimuksiin säästötoimenpiteistä. Mutta ainoana puhujana Kimmo kiinnitti huomiota siihen tärkeään seikkaan että jatkossakin meidän olisi houkuteltava kuntaan uusia asukkaita ja yrityksiä, toisin sanoen lisää verotuloja.
  • Vihreillä ei tällä haavaa ollut enää tässä kohtaa iltaa paljon lisättävää. Saska Tuomasjukka korosti että tingitään mieluummin palveluiden tuottamisen kustannuksista kuin itse palveluista. Tähän ajatukseen on todella helppo yhtyä.
  • Vasemmistoliiton Mauri Hellstén yhtyi voivotteluihin. Hän kyllä totesi ettei ymmärrä miten kunnan työntekijöiden aiheuttamista kustannuksista voidaan saada säästöä aikaan ja ehdotti ettei kukaan näin huonona aikana ryhtyisi irtopisteiden keräilijäksi. Minusta ensimmäinen toteamus oli juuri irtopisteiden kalastelua.
  • Ryhmä Lehtonen hauskuutti salia miettimällä kaupunginjohtajan hankkimista varamiespalvelusta. Hän myös kertoi ahdinkoon syyllisiksi valtiotasolla kokoomuksen, keskustan, vihreät, demarit ja vasemmistoliiton. Eli Paimiossa lamaan syyttömiä ovat Lehtosen lisäksi ainoastaan kristillisdemokraatit. Kiitos tunnustuksesta. Aatteen mies näemmä osaa arvostaa toisiakin aatteita  Nauru Taukkakin ihmetteli "Onko kunnan työntekijät huonompia kuin yksityiset?" Tästähän ei ole kyse. Kyse on tehokkuuden etsimisestä (aiemmin se on ollut enempi toissijainen asia), motivoinnista, resurssien ohjauksesta ja johtamisesta. Siis minun mielestäni.

Usealla suulla vaadittiin myös kunnan tekemille töille "hintalappuja" jotta tehtäviä ja kustannuksia voidaan oikeasti verrata esim. ostopalveluna suoritettavaan vaihtoehtoon. Tätä itsekin todella toivon. Jo pelkästään se että kunta joutuisi antamaan "tarjouksen" omista toiminnoistaan saattaa tehostaa toimintaa. Yhtämieltä oltiin myös siitä ettei talouttamme paikata pelkillä veroilla, muutakin vaaditaan. Mikään veronkorotusautomaatti ei marraskuinen valtuusto saa jatkossa olla.

Anyway, niin herttaisen yksimielinen sali oli että uskoisin jotain oikeasti tapahtuvan jatkossa. Tutkitaan rakenteet ja palvelutuotanto, aloittaen kuntalaisten hyvinvointiin vain välillisesti vaikuttavista toimista. Tuodaan pöydälle kaikki läpi katsottavat asiat ilman ennakkoluuloja ja ehdottomia vaatimuksia. Yritetään haitata mahdollisimman vähän kuntalaisen arkea, mutta kaivetaan pakollinen kulujenleikkaus jostakin. Olen aiemminkin sanonut sen vaativan avaraa katsetta oman navan ulkopuolelle, joustamista ja yhteistyötä. Sekä niistä perinteisistä poteroista nousemista. Tästä yhteistyöstä oli tänään merkkejä valtuustossa, toivottavasti se jatkuu kun budjettia aletaan pakertamaan.

Niin se veroprosentti on jatkossa 19,50 ja sillä verokertymä pysyy nippanappa tämän vuoden tasolla. Ei kyllä kovin hyvältä näytä. Tulevat alijäämät nimittäin.

Toivossa on hyvä elää, sano lapamato.

-janne suominen-