Viime vuonna saimme lukea hurjia kirjoituksia lehdistössä vanhusten huonosta kohtelusta hoitolaitoksissa. Sidottiin sänkyihin pitkiksi ajoiksi, pidettiin nälässä ja jätettiin huolehtimatta hygieniasta riittävällä tavalla. Ja mitä kaikkea tutkimus olikaan paljastanut muuta, en jaksa enkä halua muistella, senverran kamalaa kuultavaa se oli. Totuutta ei yhtään tee paremmaksi se tosiasia, että siellä sängyissä makaa hyvin pitkälti ne viimeiset sukupolvensa edustajat, jotka antoivat suuren osan elämästään tämän maan hyväksi käymissään sodissa. Eikä omasta halustaan sotia, vaan täyttääkseen velvollisuutensa isänmaansa ja kansansa puolesta.

 Tulevina vuosina joudumme varmasti rahapulassamme täällä Paimiossa ulkoistamaan sellaisia toimintoja, joissa voisi olla odotettavissa säästöjä. Laskelmia voi tehdä monella tavalla ja joillekin ainut arvo on viivan alle jäävä €uro määrä. Monissa tapauksissa kaupunkilaiselle on aivan sama kuka hänen palvelunsa tuottaa.Esim. laskutus - ainakin minulle on aivan sama lähettääkö vesi- tai päivähoitolaskun kaupungin työntekijä vai kenties ulkopuolinen palveluntuottaja. Minulle on myös sama kuka siivoaa kirjaston lattian, kunhan on puhdasta. Esimerkkejä on julkisuudessa jo väläytelty viljalti. On ja olen itsekin peräänkuuluttanut kustannuslaskentaa, jolla voimme tukea päätöksiämme suuntaan tai toiseen mitä ne sitten näyttävätkin.

Myös terveyspalvelujen ulkoistamista on nostettu esiin esim. vanhustenhoidon osalta. Alussa esittämäni seikat ja uusimmat tutkimukset kyseenalaistavat vahvasti tämän suuntauksen. Linkin uutisen viimeinen lause; "Ylen mukaan lähes puolessa terveyspalveluita ulkoistaneista kunnista ei ole jaksettu arvioida omia terveyspalveluja, vaan sitä on pidetty työläänä" kuvastaa ehkä sitä "hurmosta" jossa ensimmäiset kunnat ovat toimineet. On pidetty itsestään selvänä että ulkoistaminen on edullista. Tämän takia omien palveluiden kustannusten selvittäminen on tärkeää myös kuntamme omien työntekijöiden kannalta. Kustannuslaskentaa vieroksutaan osin siksi, että ajatellaan sen auttamatta tukevan ulkoistamista, näinhän asia ei suinkaan ole.

Ja vielä; terveyspalveluiden osalta, varsinkin vanhustenhuollon, kustannuksia ei voi katsoa pelkkinä lukuina. Kukaan ei voine esittää meille hintaa, jolla suostumme sitomaan vanhuksemme sänkyihin odottamaan lähtöä parempaan. Ei edes Ilolalle Nauru. Tämän vuoksi haluankin keskustelua ja/tai esimerkkejä siitä, millä ihmeellä taataan ulkoistettaessa tällaisia palveluita se, että asiakkaiden kohtelu on tasolla jolla sen kuuluu olla. Sopimuksissa on varmasti ongelma tapauksissakin ollut kaikki ehdot ja pykälät, mutta kuten uutiset ovat kertoneet ja esim. omaankin lähipiiriin mahtuu kokemuksia asiasta, niin on selvää etteivät tällaiset sopimukset riitä.

 Sovitaanko että ulkoistetaan tarvittaessa kaikki muu ensin ja sen jälkeen itsemme, mutta ei sidota ihmisiä makaamaan omiin jätöksiinsä?

-janne suominen-