Ylläolevalla otsikolla julkaistu mielipidekirjoitukseni Kunnallislehdessä 11.3.2014 alla:

Paimion Lämpökeskus tuntuu olevan virkamiehille ja luottamushenkilöille varsin hankala aihe. Kaikki keskustelu yhtiöstä yritetään vaientaa vähin äänin. Mitä tuossa laitoksessa on niin pyhää tai tärkeää? Onko toiminta jotenkin päivänvaloa kestämätöntä, vai miksi kunnalliset päätöksentekijät eivät saa yhtiöstä haluamaansa tietoa päätöksenteon ja keskustelujen pohjaksi? Tiedän, että on helppo vedota osakeyhtiölakiin, mutta kyseessä on kuitenkin kaupungin yksin omistama yhtiö jota koskevia päätöksiä valtuusto tekee.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä teki 14.11.2013 seuraavan valtuustoaloitteen asian selvittämiseksi:

Esitämme kaupunginhallituksen selvitettäväksi Paimion lämpöyhtiön todellisen euromääräisen hyödyn kaupungille, arvioitavaksi lähivuosien riskitekijät ja investointitarpeet, sekä tehtäväksi tunnusteluja myynnistä mahdollisille kaupungin kannalta mielekkäille ostajille, olemassa olevan arvonmäärityksen pohjalta. Haluamme, että nämä tiedot ovat valtuutettujen käytössä ensi vuoden talousarvion laadintaohjeiden ilmestyessä."

Yhtiöstä on teetetty kaupunginhallituksen päätöksellä arvonmääritys viime keväänä. Arvonmäärityksen perusteella yhtiöstä tehty alihintainen ostotarjous on torjuttu. Sittemmin valtuuston päättämällä lainalla, yhtiö on investoinut uuden pellettikattilan.

Vastauksessaan aloitteeseemme kaupunginhallitus vetoaa edellä mainittuihin asioihin esittäen ne merkkinä ” pitkäjänteisestä ja kestävästä omistajapolitiikasta” ja edelleen katsoo ”että tätä omistajapoliittista linjaa ei ole aihetta muuttaa.”  En tiedä kenen päätös tämä Paimion linjaksi esitettävä pitkäjänteinen ja kestävä omistajapolitiikka on, muttei ainakaan valtuusto ole tehnyt linjauksia asiasta. Pellettikattilan lainaa olin itsekin myöntämässä, koska sillä on järkevää korvata kallista öljyä, kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään omistamisen linjapäätös. Mielikuvani on, että pienessä piirissä on jälleen kerran päätetty asiasta ja nyt yritetään keksiä asialle perusteluja. Valitettavasti ainakaan allekirjoittanut, ei tule enää hyväksymään minkäänlaista hämärää politiikan tekoa, enkä myöskään minkäänlaista vedättämistä. Vastaus aloitteeseemme loukkaa minusta jo demokratiaakin. Pyysimme lukuja ja tietoja näiden linjausten ja arvokeskustelujen pohjaksi, mutta saamme vastaukseksi ainoastaan vihjauksen siitä, että arvokeskustelut ovat jo käyty jossakin valtuuston ulkopuolella! Hallituksessa edustajamme vaati aloitteen uudelleen käsittelyä, mutta jäi yksin. Ovatko kaikki muut oikeasti selvillä Yhtiön asioista?


Tiedän että yhtiöstä on hyötyä. Kaupunki ostaa itse energiasta merkittävän osan. Lämpöä myydään myös teollisuudelle ja joillekin taloyhtiöille. Yhtiöstä luopumisesta keskusteltaessa pelkona on lähinnä ollut mahdollinen hinnan nousu. Hyväntekeväisyyttä yhtiö ei tee nytkään, vaan maksaa omistajalleen osinkoa, joka tosin menee lainan maksuun. Rahaa siirretään osittain vain omasta taskusta toiseen ja takaisin. Lainalla kaupunki osti yhtiöstä puolikkaan muutama vuosi sitten Fortumilta. Silloin yhtiön arvo oli n. 7 miljoonaa, nyt aiheesta liikkuu ainoastaan käytävä puheita, jopa moninkertaisia.


Onko lämmittäminen kaupungin keskeistä toimintaa? Paljon puhuttua ydintoimintaa? Tukeeko kaupunki kaikkien asukkaittensa lämmityslaskua? Entä kaikkien yritysten? Eikö tällaisen ”luonnollisen monopolin” hintoja säätele laki, samalla tavalla kuin esim. sähkönsiirrossa? Tietääkö kuntalaiset, että yhtiössä on rahoja kiinni enemmän kuin Paipissa, PaKKissa ja keilahallissa yhteensä? Onko kellekään tullut mieleen, että vaikka vain tuo 7 miljoonaa tuottaa säästötilillä kahden prosentin korolla 140000€ vuodessa ja nyt yhtiön nettotuotoksi on enimmillään huhuttu ”muutama kymppitonni”?

Kiistelemme pienistäkin investoinneista, tyrmäämme MAL-hankkeet ja pienennämme Paimio-lisää ja päättäjät puheenvuoroissaan haluavat ”kääntää kaikki kivet”. Miksi tätä kiveä ei haluta kääntää tarkasteltavaksi? Tuntuu että tutkivalle journalismille olisi tässä hyvä aihe…


Miksei myöskään riskejä haluta arvioida? Mitä tapahtuu mahdollisessa kuntaliitoksessa? Veikkaukseni on, että yhtiö sulautetaan johonkin suurempaan yhtiöön, eikä paimiolaiset hyödy siitä euroakaan. Miksei siis vaikka jokin eläkerahoitusyhtiö tai vastaava voisi tulla kyseeseen omistajana. Tällaiselle pienemmän, mutta varman tulon etsijälle monet olivat valmiit myymään kaupungintalon ja lukionkin.


Itse näkisin mielelläni yhtiöstä saatavat tulot investoitavan paimiolaisten hyväksi hankkeisiin, jotka jäävät alueelle, tapahtuu kuntakentässä sitten mitä tahansa. Vähimmäisvaatimus kuitenkin aloitteemmekin mukaan on lukujen ja toiminnan tuottojen/kulujen selvittäminen päätöksenteon pohjaksi.


Mitä hyötyä on lypsää lehmää, jos se juo oman maitonsa? – Aivan, lihoiksi vain.


Janne Suominen

KD:n valtuustoryhmän pj