Budjetin teko lähestyy. Poliittisessa päivänvalossa on ollut Jarkko Kallion blogia lukuunottamatta niin hiljaista, että lienee tyyntä myrskyn edellä... Hiljaisuutta yritti rikkoa, osin onnistuenkin, Kunnallislehti 24.9 numerossaan kyselemällä kaupunginvaltuutetuilta säästökohteista. Paimiolaisista valtuutetuista 22/35 vastasi kyselyyn. Osa on jo oppinut täysveriseksi poliitikoksi pyörittelemällä poliittista lipilaaria sanomatta mitään tai ottamatta mitään kantaa. Liekö pulmana ollut osalla nimenomaan "oman" vastauksen antaminen peläten sen asettuvan ristiin ryhmän linjan kanssa. Isoilta puolueilta jäi kaikilta yllättävän monta vastausta saamatta...

 KL:n kysymys kaikille kuului:

Mitkä seuraavista keinoista hyväksyt Paimion talouden parantamiseksi?

Tämän jälkeen oli listattu 12 kohtaa, joihin toivottiin kyllä/ei vastauksia. Listaan kohdat seuraavassa omilla ajatuksillani höystettynä, varavaltuutettuna en kyselyyn osallistunut.

1. Lomautukset? 

 En. Vaikka lienevät väkisinkin edessä koska mitään muuta ei tapahdu nopeasti. Olen ennenkin sanonut kannattavani ennemmin resurssien sopeuttamista nopeasti kestävälle tasolle. Pidän lomautuksia jopa tämän esteenä, myös motivaatiota laskevana ja työtehokkuutta syövänä ratkaisuna.

2. Irtisanomiset?

 Kyllä. Pakon edessä välttämättömiä silloin, jos meillä ei yksinkertaisesti ole varaa palkkojen maksuun. Toki toivon että tämä hoituisi eläköitymisen kautta, mutta epäilen sen aikataulun riittävyyttä.

3. Verojen/maksujen korotukset?

 En. Laitan tähän kielteisen vastauksen lähinnä veroille. Ainainen verojen korottaminen on luovuttamista. Uudistushalu ja toiminnan kehittäminen pysähtyy mikäli aina paikataan kaikki erheet veroja korottamalla. Lisäksi kunnallisvero kohdentuu ikävästi pienituloisiin. Maksujen ja taksojen järkiperäiset tarkastamiset hyväksyn.

4. Lisävelan ottaminen?

Kyllä. Tosin ainoastaan hengissä pysymisen tukemiseen (esim PAKK miljoonat). Veli on velka ottaessa, veljenpoika maksaessa...  Näin tiesi jo mummu vainaani. On selvä ettei taloutta tasapainoiteta velkarahalla.

5. Kuntaliitos?

 En. Jos se nyt olisi mielessä niin mitäpä sitten enää muita keinoja pohtimaan. Sovitaan että se on sitten se ihan viimoinen niitti...

6. Koulujen tuntikehys minimiin?

 En. Tätä (vähentämistä) olen vastustanut voimakkaasti jo vuosi sitten. En edelleenkään usko tämän edes olevan säästökeino. Lisääntyvät oppimisvaikeudet tai yhdenkin lapsen syrjäytyminen maksaa monin verroin enemmän. Näiden riski kasvaa silloin kun opettajalla on vähempi aikaa lapsia kohden.

7. Ei lakisääteisistä koulukuljetuksista luopuminen?

En. Lasten turvallisuus on liian iso asia minulle "leikittäväksi" Tämä koskee ainostaan pienimpiä lapsiamme ja kuluna ei kovinkaan merkittävä.

8. Isommat yksiköt päivähoitoon?

En. Tämä ei oikein aukea minulle. Siis miten tuo säästöä. Hallinnollisesti hyväksyn mikäli tarkoittaa "päällikkö" virkojen karsimista. Isompia yksiköitä ei myöskään tarvita mikäli ajamamme Paimiolisän laajentaminen 3-vuotiaihin toteutuu. Se on järkevä säästökeino päivähoidossa.

9. Katuvalojen sammuttaminen/ tienpidosta säästäminen?

Kyllä. Ei tosin juurikaan merkitystä talouteen.

10. Tutustumismatkat, edustuskulut yms nollille?

Kyllä. Ei merkittävää säästöä kuitenkaan. Voisi jopa olla että juuri nyt olisi syytä käydä tutustumassa paremmassa kunnossa oleviin kuntiin. Hyvinä aikoina taitavat ennemminkin olla ns. "hupimatkailua".

11. Vähennetään hallintovirkoja?

Kyllä. Olen jopa väläyttänyt koko johtamisen "ulkoistamista".

12. Tekninen toimi kuntayhteistyönä?

En. Mielestäni on tarkeä pitää päätösvalta itsellä. Mieluummin vaikka ostopalveluna, silloin voimme kuitenkin päättää mistä maksamme.

Eli oma rivini olisi: 2,4,9,10,11 (ymmärrän myös kohdat 1,3). Ei muuten ollut kenelläkään samaa riviä. Liekö taas omat ajatukseni vuoden edellä ;)

Lyhyesti pyydettiin myös omia lisäyksiä:

  • lämpölaitoksen myynti (vaihtehto lisävelalle)
  • Paimiolisä 3-vuotiaihin
  • kaavoittamalla lisää yritystoimintaa kuntaan
  • lautakuntien määrän tarkistus
  • toimikuntien yms tarpeellisuuden tiukka arviointi ja virkamiesjäsenten määrä yhteen
  • turhista seutukunnallisista hankkeista pois pysyminen
  • ennaltaehkäisevän työn tukeminen esim. sosiaalipuolella ja nuorisotyössä
  • kiinteistöomaisuuden realisointi nopeasti

Eli siitäs saitte ihan pyytämättä minunkin mielipiteeni... ;)

-janne suominen-