1312725606_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kesä on hiljentänyt paimiolaisen blogimaailman totaalisesti. Ainakin muutama ”vanhakantainen” poliitikko ja joku toimittajakin on ollut asiasta varmasti hyvillään. Toisaalta minusta on huono asia että kaupunki ja sen päättäjät ovat ”kiinni” pitkän ajan, jolloin arkeen palaamisen jälkeen asioilla on taas toivoton kiire ja päätöksiä tehdään ilman kunnon valmisteluja ja keskusteluja. Oma kiinnostukseni on hieman laskenut, koska olen havainnut tämän kaupungin päätöksenteon kulttuurin muuttuvan niin kovin hitaasti. Vanhoilla perusteilla tehdään huonoja päätöksiä ja nojataan edelleen hyväksi? havaittuihin malleihin, joiden ”hyvyydestä” ainut näyttö on ikiaikainen malli. Tämä tietysti tulee muuttumaan, kiitos uuden kuntaministerin. Kuinkahan moni paimiolainen kokoomuspoliitikko oikeasti uskoo paimiolaisten palvelujen paranevan, kun meistä tehdään osa Kaarinaa tai suur-Turkua?

Olen pitkin kesää fundeerannut valtakunnan politiikkaa ja jopa yrittänyt pienessä päässäni pohtia globaaliakin maailman menoa. Joten ymmärtänette, että tällä aivokapasiteetilla on parempi ollut olla hiljaa täällä blogosfäärissä. Yksi asia on askarruttanut minua eniten. Miksi kokoomusta pidetään pienyrittäjien puolueena? Olen itse ajatusmaailmaltani siinä mielessä vahvasti oikeistolainen, että vapaa yrittäminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Kunnioitan erityisesti pienyrityksiä, koska lähes poikkeuksetta niissä tehdään hurjasti työtä ja ne ovat merkittävä työllistäjä tässä valtakunnassa.  Nykyinen kokoomuspolitiikka ajaa minun mielestäni ainoastaan suuryritysten (ja osakkeen omistajien) etuja. Avain sana tässä on keskittäminen, josta olen aiemminkin kirjoittanut. Jokainen jolla on hivenkin maalaisjärkeä käytössään, ymmärtää, että keskittäminen menee lopulta liian pitkälle. Aina halutaan suurempia kokonaisuuksia. Haetaan kustannustehokkuutta. Lopulta, kun valtakunta on jaettu muutamaan suureen kaupunkiin ja toimialoja hallitsevat muutamat todella suuret toimijat, kääntyy tämä ajatusmalli kustannustehokkuutta vastaan. Syntyy monopoleja ja todennäköisesti kartelleja, koska luonnollinen kilpailu puuttuu. Silloin maata hallitsee talouden kommunismi, jonka johdossa ei ole vanhojen äijien johtama politbyro, vaan vanhojen äijien johtamat suuryritykset. Olen aiemminkin väittänyt kokoomuksen olevan Suomen kommunistisin puolue, enkä näe edelleenkään syytä olla toista mieltä. Tällaisesta keskittymisestä seuraa luonnollisesti ja väistämättä hintojen nousu. Tämä on realismia jo tämän päivän Paimiossa, paikalliset pienyritykset eivät pysty osallistumaan kaupungin hanke tai hankinta tarjouksiin, koska aina kilpailutetaan suuria kokonaisuuksia tai määriä. Lopputulema pienempiin osiin pilkotuilla tarjouspyynnöillä voisi olla parempi ja ainakin pidettäisiin yllä aitoa kilpailua.

Kokoomuksen ajatusmalli kunnan johtamisesta vertautuu helposti yrityksiin. Paikallisella tasolla mm. Jarkko Kallio on joskus blogissaan tätä esittänyt. Omasta mielestäni se ei sellaisenaan voi toimia. Näin siksi että yritysmaailmassa kaikki perustuu tietyn kasvun tavoitteeseen sekä voiton maksimointiin. Kaupungin ensisijainen tavoite tulisi olla kuntalaisten palvelut, jotka on turvattava kulloisenkin tilanteen mukaan. Hallittu kasvu olisi tietysti hyvä, mutta maan väestö kasvaa sen verran hitaasti, ettei loputtomaan väestön kasvuun kannata nojata. Paimiossahan ongelmia on aiheuttanut liian nopea väestön kasvu viime vuosina, mutta se on poikkeus tilanne, jota hyvällä kaavoituksella voi hallita. Eroa tulee myös siinä, että yritysten ”saneeratessa”  väkeä vähennetään ainakin rinnakkaisista toiminnoista. Kunnat kun liittyvät, kaikki väki pysyy palkkalistoilla. Koska palkat ovat erittäin suuri kunnan kuluerä, niin säästöt ovat lähinnä teoreettisia.

Harvalle muullekaan puolueelle minulta täyttä ymmärrystä riittää. Hattua nostan Soinin porukalle siitä, että linja ja pokka on pitänyt. Ilman sitä yhtä sahuria, voisi luonnehtia onnistuneeksi kesäksi Persuille. Soinin puheista on alkanut näkyä totuuksia €uron ympärillä, ja voi vain arvailla mikä on miehen kannatus, mikäli jokin hyperinflaatio iskee globaaliin talouteen lähivuosina. Leipäostosten €uroihin tarvitaan sen jälkeen kottikärry, kuin Saksassa aikoinaan. Ja Soinin äänivyörylle samoin. Maailman velan määrä on kohta sellainen, että jotain tulee tapahtumaan.

Keskustassa ei mikään muutu. Tulee vaalitappio tai voitto. Takinkääntöpolitiikka jatkuu, eikä siihen edes Väyrystä tarvita. Nyt olisi kyllä Keskustan ja hallituksen tehtävä yhteistyötä sokeripolitiikassa. Missään tapauksessa Säkylän sokeritehdasta ei saa sulkea. Salon tehtaan sulkeminen vaikutti jo maamme sokerin saatavuuteen, Säkylän tehtaan alasajo olisi kardinaalinen munaus. Sokeri on peruselintarvike, jonka tuotannon takaaminen on kyllä valtionjohdon tehtävä. Kriisiaikana (sota, talousromahdus, luonnonkatastroofi, terrori yms) olemme niin pitkien rahtimatkojen päässä, että voimme olla varmoja jäävämme ilman sokeria, mikäli sitä emme itse tuota. Tuskin tämä nykyinen pullamössö sukupolvi haluaa palata korvikekahvin ja –sokerin aikaan laittamaan leipäänsä ”puolet petäjäistä”.

Demareista sen verran, että äkkiä tulee ikävä tekstari-Ikeä, kun Tuomioja suhaa maailmalla julistamassa omaa sanomaansa. Sanomaa, jota ei omakaan puolue yleensä tunnista. Toisaalta, tuskin hän mitään vahinkoa saa aikaiseksi, ei kai häntä maailmalla voi kukaan vakavasti ottaa?

Pienpuolueet suhaavat omilla asioillaan kuka missäkin. Olen lähettänyt itsekin terveisiä KD:n ylemmille tahoille toiveena, että alettaisiin oikeasti ajamaan kannattajille tärkeitä asioita, eikä profiloiduttaisi niinkään vastustamaan kannattajille ei tärkeitä asioita. Kärjistetty esimerkki: ajetaan kouluihin lisää uskonnonopetusta sen sijaan että vastustetaan sen vähentämistä. Mielenkiinnolla odotan kuka vie seuraavan Jytkyn? Veikkaan että puolue, joka oikeasti ajaa myös yrittäjien asiaa.

Paikalliseen politiikkaan voisi palata vielä sitä taustaa vasten, että uuden kuntaministerin aktiivisuudella muutumme kenties jo tällä hallituskaudella Kaarinan perä-lähiöksi. Joten käyttäkäämme viisaasti jäljellä oleva itsemääräämisoikeutemme tulevien vuosien turvaksi. Yksi tätä taustaa vasten taas järjelliseksi ja mielestäni ehdottomasti puheeksi otettava asia on monitoimihallin saaminen Paimioon. On varmaa, ettei Kaarina vetoinen valtuusto sitä tulevaisuudessa tänne rakenna. Paimiossa on lähivuosilta huonoja kokemuksia liikuntarakentamisesta, mutta siviilirohkeana ihmisenä haluan nostaa pöydälle monitoimihallin. Täytyy ajatella positiivisesti, mikäli menee mönkään, niin tulevaisuudessa maksajia on enemmän ;)

Koska tänne asti lukee ainoastaan Taukka, heitän pari veikkausta lisää. Paimio lakkaa kaupunkina olemasta, maailma kokee rajun inflaation ja Persujen kannatus nousee yli 50%:n. Kaikki tämä alle kymmenessä vuodessa.

-janne suominen-

ps. kuvassa juhannuksen auringonlasku härkälintuineen Saimaalta