1258661320_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Paljon puhutut säästämiset olisi kohta tarkoitus aloittaa. Jo kesäkuun valtuustoseminaarissa luki sosiaalijohtajan papereissa säästökeinona Paimiolisästä luopuminen. Jopa ihan euro määrä perässä. Olen siitä saakka ihmetellyt miten tuo säästö oli laskettu. Asiaan liittyy liian monta tekijää jotta säästöä tai kuluja pystyisi eksaktisti laskemaan. Ymmärtääkseni Paimiolisä on toiminut alusta saakka paremmin kuin edes osattiin toivoa. Taitaa olla jopa niinpäin että on jo tuonut säästöjä kaupungin kassaan.

 Anyway, taas ollaan tarttumassa lillukan varteen. Kyseessähän ei missään tapauksessa ole merkittävä säästö. Kyseessä on arvovalinta jonka takana oli pitkä rivi kannattajia jokaisesta puolueesta viime vaalien aikaan. Minulta on kysytty olenko valmis Paimiolisästä luopumiseen jos on osoitettavissa että siitä tulee säästöä. EN OLE kuuluu vastaus. Uskon sen joka tapauksessa säästävän pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Pelkästään sairaudenhoitokuluina tulee säästöä. Kotona lapset kyllä pysyvät terveempänä kuin esim. päiväkodeissa.

 Lisäksi myös vanhemmat sisarukset ovat kotona ja esim. koulusta kotiin palaavalle nuorelle on seuraa ja turvaa. Huume keskusteluissa on pohdittu paljon juuri tätä vanhempien "ajanpuutetta". Vaikutuksia on näin myös paljon vanhempiin sisaruksiin.

 Lisäksi kokemuksesta tiedän lapsiperheiden muuttavan mieluusti kuntiin jotka maksavat kuntalisää. Tämä tuo verotuloja.

 Esimerkiksi edellä mainittujen asioiden huomioiminen säästölaskelmissa muuttaa lukuja jo oikeasti. Kuka  pystyy vaikutukset laskemaan? Säästö joka myöhemmin maksaa monin verroin on moraalitonta, sellaista säästöä  ei voi kuntalaisten edun nimissä kannattaa kai kukaan.

 Olen valmis moniin radikaaleihinkin säästötoimiin, mutta en päättömiin. Tämä Paimiolisästä luopuminen olisi sellainen. Itseasiassa lähtisin ennemminkin säästämään laajentamalla lisän kolmivuotiaisiin ja mikäli päivähoidosta jollakin järjestelyillä olisi parina päivänä viikossa mahdollista irroittaa kaksi hoitajaa vetämään "puistotoimintaa", niin uskoisin sen lisäävän edelleen Paimiolisän hyödyttävää vaikutusta.  Kun kotona olevalla äidillä tai isällä olisi näin mahdollisuus hoitaa joitain asioita keskustassa tai vaikkapa siivousta kotona, olisi kotihoidosta päättäminen perheille vielä helpompaa. Lisäksi tämä suosisi Vistan yrityksiä, koska ostokset ja asioinnit keskittyisivät tänne, eikä töistä paluumatkan varrella oleviin suuriin kauppakeskuksiin.

 Ennen koti oli lapsen paras paikka, nykyään koti taitaa olla monelle lapselle vieras paikka.

 Ja vielä selvennykseksi, meidän perhe ei kuntalisästä enää hyödy. Hymy

-janne suominen-