Sydämellinen kiitos ensimmäiseksi saamastani luottamuksesta Paimion kunnallisvaaleissa. Valtuuston paikka tuli huimalla 80 äänen määrällä! Ennakkoäänestyksen neljän äänen saaliini antoi ensin hieman vaisun mielen. Olin kuitenkin vakuuttunut siitä, että tein omien resurssieni mukaan hienon kampanjan ja koko ryhmämme myös. Palaute ja keskustelut olivat olleet niin positiivisia, että uskoin kyllä nousevani valtuuston varapaikalle. Se että varsinaisen vaalipäivän äänistä sain kolmanneksi eniten koko Paimiossa, on tietysti henkilökohtaisesti aivan uskomaton saavutus. Siitä iso kiitos kaikille äänestäjille ja myös läheisilleni tuesta.
 
 Ryhmämme oli kaiken kaikkiaan vaikeassa tilanteessa. Sari Essayah oli tällä kertaa vain hengessä mukana ja Jouni Lehikoinen vaihtoi eduskuntavaaleissa keskusta riveihin. Tuota yli neljän sadan äänen menetystä oli mahdoton paikata näin lyhyellä ehdokas listalla. Eeva Heurlin ja Kimmo Jalonen ovat tehneet kuitenkin hienoa työtä valtuustossa ja muutkin meistä lautakunnissa, joten uskoin vahvasti kahden paikan realismiin. Se myös toteutui. Kolmas paikka jäi muutaman kymmenen äänen päähän, mutta mainittava on myös Kimmo Jalosen jääminen varasijalle suurimmalla henkilökohtaisella (70) äänimäärällä. Kaikesta huolimatta me ”tavalliset” ehdokkaat saimme 6,5% kannatuksen, joka on noin 1,75 kertaa puolueen koko maan kannatus. Siihen ei kukaan toinen pystynyt lähellekään! Painoarvomme paikallisessa päätöksenteossa varmasti hieman laskee, mutta pyrimme varmasti olemaan aktiivisia ja pitämään vahvasti esillä asioita jotka ovat meille tärkeitä.
 
Kokonaisäänestypros. Kotimaan äänestyspros.
59,6 59,6
 
  Osuus äänistä Äänet yhteensä Paikat yht.
  % Muutos 08 Muutos 11 Lkm Muutos 08 Muutos 11 Lkm Muutos
Kansallinen Kokoomus 26,0 +2,4 +4,3 1257 +59 +14 10 +1
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 21,1 -0,4 +1,9 1019 -73 -81 8 0
Perussuomalaiset 7,5 +6,0 -10,4 362 +289 -665 2 +2
Suomen Keskusta 25,0 +1,0 +4,1 1207 -7 +14 9 0
Vihreä liitto 7,7 0,0 +1,1 374 -21 -7 2 0
Vasemmistoliitto 6,3 -3,0 -1,3 304 -169 -131 2 -1
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 6,5 -5,9 +3,8 313 -317 +161 2 -2
Yhteensä       4836        
   
Mitättömät äänet 0,6     30        
Yhteensä       4866        
 
Yllä olevassa taulukossa näkyvää Paimion tulosta ovat jo muutamat vaikuttajat omissa blogeissaan kommentoineet mm Saska Tuomasjukka, Ville Valkonen, Jarkko Kallio…

Muutama oma kommentti ja ajatus:

 Kokoomus ratkaisi ykkössijansa jo ehdokas asettelulla. He onnistuivat puhumaan listalleen lisää ehdokkaita ja tämä näkyy vääjäämättä Paimion kokoisessa kunnassa positiivisena tuloksena. Lisäksi rahaa oli polttaa jos jonkinnäköiseen toimintaan ja lehteen. Silmiin pistävää oli kuitenkin ns, isojen poikien henkilökohtaisten äänimäärien romahdus. Ykköseksi nousseen Timo Ilolankin äänimäärä (86) oli vain kuusi enemmän kuin omani! Timo kaupunginhallituksen puheenjohtajana voikin olla monelle vaikea pala nieltäväksi… Itse koen omaavani ainakin suoran keskusteluyhteyden hänenkin kanssaan. Toinen kysymys on vastuun antaminen naisille?
 
 Keskustan pelasti Paimiossa Jouni Lehikoinen ja Perussuomalaisten lyhyt ja väritön lista. Ilman näitä olisi lähtenyt ehkä jopa kaksi paikkaa, joten kuluneella termillä torjuntavoitto. Se että kolme istuvaa valtuutettua joista kaksi hallituksen jäsentä putoaa kertoo paljon myös ”omien” tyytymättömyydestä. Minua ilahduttaa erityisesti naisten osuus puolueen kärkipaikoilla, mm. hillityn ja analyyttisen Leena Erälinnan uskoisin tuovan vakautta keskustan aiemmin hieman hmmm ”tempoilevaan” linjaan. Tyytyvätkö "vanhat parrat" kohtaloonsa?
 
  Demareita äänestävien uskollisuus on suurta. Nimiä vaihtui paljon ja äänimäärä pysyy aina suurin piirtein samana. Uusista nostaisin esiin vaikkapa kunnallispoliittisia päätöksiä katsastamaan nousevan Asko Mäentakan. Uskoisin että ainakin oman ryhmän yhteistyö uuden valtuuston vasemmankin siiven kanssa helpottuu kun ihmisiä vaihtuu puolin ja toisin.
 
  Vihreät lepäävät menestyksessään edelleen Saska Tuomasjukan varassa. Paimion ääniharava (172) on sanavalmis keulakuva koko aatteelle Paimiossa. Saska on fiksu jätkä, mutta kuten muutkin pienpuolueet, joutuvat vihreätkin edelleen tyytymään lähinnä sivusta seuraajan rooliin paikallisessa politiikassa. Liekö niin että Paimiossa kaikki ”vihreät” jo heitä äänestävät, koska kannatus jää valtakunnallisesta. Emme kuitenkaan ole oikea ”kaupunki”.

  Perussuomalaiset. Vaisu kuva jäi koko ”jytkystä”. Vaatimaton lista, väritön kampanja, odotettu tulos. Nähtäväksi jää tuovatko oikeasti jotain uutta paimiolaiseen päätöksentekokulttuuriin…

  KD:stä jo puhuinkin, mutta mainittakoon vielä että itseni lisäksi valtuustoon valittiin siis Eeva Heurlin, joka on ollut päättyvällä kaudella kaupungin hallituksessa ja lienee Nurmen Sadun (kesk) ohella ainoa istuvan hallituksen jäsen jonka äänimäärä nousi (73) viime vaaleista. Eikä ihme, Eeva lienee salin fiksuin nainen ja ainakin sydämellisin. Myöskin oma äänimääräni nousi hurjasti (80) ja Kimmo Jalosenkin saama äänimäärä (70) nousi, vaikkei nyt tuonut valtuusto paikkaa. Verrattaessa eduskunta vaaleissa saatuihin puolueiden äänimääriin KD oli ainoa merkittävästi kannatustaan nostanut puolue (+161). Kokoomus ja keskusta (+14) pääsivät äänimäärässä plussalle, kaikki muut menettivät äänimäärää.
 
  Vasemmisto teki kokonaisvaltaisimman vaihdoksen. Ehdolla ei ollut yhtään vanhaa valtuutettua. Rauno Rautio vaikuttaa hauskalta tyypiltä, mutta värikkyydessä ryhmä tulee häviämään varmasti Hellsten – Lehtonen kaksikolle.

 Edessä on mielenkiintoiset paikkaneuvottelut kokoomuksen johdolla, jahka saavat omat riitansa riideltyä ;)

  Nähtäväksi jää onko tämä Paimion viimeinen valtuusto. Jos ei ole, niin lupaan järjestää neljän vuoden päästä paikallisen KD:n kuntajytkyn!

Tehdään hyviä päätöksiä. (ps. Kiitos-ilmoitukseen varaamani rahat päätinkin lahjoittaa MLL Paimiolle, € per ääni!)

Janne Suominen