Jytky.

Suomalaisille on opetettu arkikieleen uusi sana. Tai oikeastaan vanha, koska moni on jo kiirehtinyt omimaan sen keksimäkseen. Jytky tuli -ja niin voimalla että koko valtakunta vapisi. Joku onnesta, joku  innosta, joku inhosta ja joku liikutuksesta. Yhteistä kaikilla että suurin osa suomalaisista reagoi kerrankin johonkin muuhun kuin urheiluun. Minäkin niin paljon että rikon päätöstäni kirjoittaa vain paimiolaisesta elämästä. Tosin Jytky voi tulla Paimiossakin. Kunnallisvaaleihin ei ole kovin pitkä aika ja riittänee Persuille Paimiossa pari tunnettua kasvoa, kenties muista ryhmistä pois potkittuja hahmoja, jotka tulevat Jytkynä paimiolaiseen kuntapolitiikkaan. Ainakin nyt persuille riitti Paimiossa yli tuhat äänestäjää.

Toisin kuin Jarkko Kallio, minä ymmärrän persuja äänestäneitä. Minusta ei voi mitenkään halveksia noin suurta joukkoa suomalaisia, itseasiassa ei juurikaan pienempää kuin kokoomusta äänestänyt joukko. Olkoonkin että persut ovat yhtäkuin Timo Soini. Soini puhuu kuitenkin asioista jotka kaduntallaajaa oikeasti kiinnostaa. Ja sanakääntein joita jaksaa kuunnella. Suuresta osasta asioita on helppo olla hänen kanssaan samaa mieltä.

Miksi minä ikäänkuin sympatiseeraan Persuja, vaikken heitä äänestänytkään? Seuraavista syistä: Olen ilmeisesti sen verran ilkikurinen luonne, että tällaista Iso-Jytkyä toivoin, ihan nähdäkseni miten pokka muilla pitää. Ja ehkä suurimmaksi osaksi siitä syystä, että koin median ajavan Soinin suosiota alas kaikin mahdollisin keinoin. Hänestä nostettiin esiin vain negatiivisella sävyllä asioita ja aiheita.  Häntä esimerkiksi syytettiin populistiksi, kun hän ilmoittaa olevansa suomalainen, hetero ja lihansyöjä. Ihankuin suurin osa suomalaisista ei olisi. Vastakohtana vihreiltä tuodaan esille tummaihoinen homoseksuaali niin asiaa ihannoidaan lehdistössä ikäänkuin kyseessä olisi keskimääräinen suomalainen. Poliittisesta osaamisesta ei kukaan kysy mitään, tässä tapauksessa se olisi tietenkin Soinin etu. Toinen esimerkki voisi olla IL:n tarttuminen Kike Elomaan blogin kirjoitusvirheeseen. Juttu alkoi kirjoitusvirheellä, jossa Kiken oikeaksi nimeksi oli laitettu Sirpa eikä Ritva. Ilmeisesti toimittajalla oli ollut niin kiire saamaan seuraava Jytky-otsikko, että lipsautti itsekin kirjoitusvirheen kirjoitusvirhettä koskevaan juttuun. Pata kattilaa soimaa...

Tai jos Soinin uskonnollinen vakaumus ei osu suomalaiseen keskivertoon niin iso haloo nousee. Silti joku toinen vakavissaan ehdottaa muslimeille omia tiloja suomalaisiin kouluihin. Mikäli Soini olisi vaatinut jotakin oman vakaumuksensa mukaista suomalaisiin kouluihin niin mikähän ääni olisi noussut?

Suotakoon Persuille suosionsa, vaikka se vei myös KD:ltä ne äänet, joita isoihin kyllästyneiltä olisi ollut tulossa. Seuraava Jytky voi olla jo tulossa KD:lle, niinkuin Euroopassa on muuallakin. Ehkä Persujen menestys opettaa suomalaisille sen, että kyllä täällä saa oikeasti olla muutakin mieltä, kuin mitä valtakunnan lehdistö toitottaa.

Minusta Persujen lisäksi näiden vaalien voittajia olivat RKP ja Vassarit. Arhinmäen torjuntavoitto oli hieno suoritus maassa, jossa inhotaan kommunismia ja raskaalla teollisuudella menee huonommin kuin ikinä. Ruotsalaisten äänestäjät taas ovat varmasti maailman uskollisinta porukkaa.

KD hävisi paikan. Suurin syy Jytky ja "persoonien" puute.Ehkä seuraavaksi ovatkin protestivaalien sijaan arvovaalit.

Kokoomus. Häviäjä. Sympaattinen esiintyjä Katainen pelasti kyllä paljon. Kannatus tullee pysymään melko korkeana, koska hyvätuloisten määrä maassa kasvaa (vaikka toinenkin pää tulon jaossa kasvaa). Voisi jopa nousta isommaksi jos osaisi oikeasti sanoa ääneen samoja asioita joista Soini puhuu ääneen.

Keskusta kuihtui. Veikkaukseni on kuihtumisen jatkuminen jopa oppositiossa. Keskustalta puuttuu kohderyhmä tulevaisuudessa. Mitä ovat City-kepulaiset? Veikkaan että Persut eivät ole ohimenevä ilmiö ja juuri Kepun kustannuksella.

Demarit. Häviäjä sekin. Pidetään voittajana koska muut hävisivät enemmän. Ei kovin suureksi voi Urpilaisen komennossa noustakaan. Perinteinen jänkäpolitiikka vaatimisineen, ilman ratkaisuja vetoaa edelleen uskollisiin kannattajiin.

Vihreät. Saivat juuri mitä ansaitsivatkin. Jopa liikaa. Populistinen vähemmistöseksuaalipolitiikka ei voi ketään kiinnostaa. Luonto ja ympäristö olisivat arvoja jotka saattaisivat jopa minua  kiinnostaa, mikseivät ne ilman pornotähtiä ja hampun kasvattajia riitä? Siihen vielä änkkäävä ja jankkaava puheenjohtaja, jolla Soini suurinpiirtein pyyhki lattiaa niin ei muuta voi juuri odottaa. Ainoa mikä minua paimiolaisena harmittaa, on hyvän miehen (Tuomasjukka) hukkaan meneminen moisessa porukassa.

Mitä politiikassa valtakunnan tasolla tulee nyt oikeasti tapahtumaan, on aivan liian iso asia pohdittavaksi tällaiseen pikkuruiseen blogiin. Parempi kun en edes yritä. Tuskin kuitenkaan mitään aivan mullistavaa. Se demokratiassa on hienoa, että tapahtuu juuri niinkuin äänestämme. Kyllä kansa tietää.

-janne suominen-